Verlichte olifantenpaadjes

9 september 2022

Op het Domplein is vanaf 20 oktober het bijzondere lichtproject Desire Lanes zichtbaar. In de herfstvakantie worden olifantenpaadjes, achtergelaten door bezoekers, zichtbaar door middel van licht. Het project is een initiatief van Studio Spés en is te zien tot en met 30 oktober.

Op het plein, vol verkeer, verhalen en geschiedenis, ontstond het idee voor Desire Lanes. Gefascineerd door de vrijheid van bezoekers om eigen paden te kiezen, gingen de kunstanaars Sabien Engels en Pépé aan de slag met het fenomeen ‘olifantenpaadjes in de stad’.

“Met Desire Lanes tonen we de energie van het Domplein, overbruggen we de afstand tussen onbekenden, en faciliteren we onverwachte interacties tussen de voorbijgangers. Zo creëren we een bewustzijn van gebaande paden, gedeelde ruimte en de aanwezigheid van de medemens.”

Een softwarebedrijf maakte een speciaal algoritme dat mensen op het Domplein kan detecteren om vervolgens hun spoor te volgen. Het Utrechtse Light-up Collective zorgt ervoor dat die informatie wordt omgezet in licht.

De toegang van 20 tot en met 30 oktober is gratis en de gevolgde wandelroutes worden elke avond geprojecteerd. Overdag kunnen voorbijgangers ze ook bekijken via de schermen die dan op het Domplein staan. Voor het project werkten de kunstenaars, kunstmatige intelligentie-experts en de gemeente samen.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A