Tekst en foto’s: Thijs-Jan Lanning
‘Hij maakt dingen die niemand anders kan maken’
Je zou er haast voorbijlopen als je de Korte Jansstraat inslaat. Toch zit er tussen Ruby Rose en Poké Perfect, op nummer 21 nog een winkeltje: The Addres. Een winkel waar het de moeite is om binnen te stappen en de warmte en kwaliteit te ontdekken.
The Addres is op zichzelf een kleine, niet bijzonder opvallende zaak aan de Korte Jansstraat tussen de Dom en de Janskerk in. Een van de vele kleermakerijen/stomerijen die Utrecht rijk is. In de winkel vinden treffen we Eshaq Mousavi, kleermaker en eigenaar van de winkel en uiteraard kan hij de standaard dingen die een kleermaker kan: repareren en vermaken, en biedt hij een stomerijservice aan, maar wat hij ook kan is bijvoorbeeld: gordijnen maken, meubels bekleden en werken met leer en denim. Op zich niet heel bijzonder voor een kleermakerij, waar er trouwens heel veel van zijn in onze stad. Dat is ook Eshag opgevallen: “In Utrecht zijn er veel meer dan in andere steden. Ik heb dan ook mijn prijzen wat lager moeten maken om te kunnen concurreren.”
Of dat echt nodig is, is de vraag, want iedereen die heeft gezien wat Eshaq maakt, begrijpt dat we hier niet te maken hebben met zomaar een kleermaker. Kleerkunstenaar zou een betere omschrijving zijn. Dat beaamt ook zijn vriend en collega kleermaker -naam-, die in de winkels zelf van een oude spijkerbroek een nieuw, hip exemplaar aan het maken is. “Hij maakt dingen die niemand anders kan maken. Met stof is hij een echte tovenaar.”
De vaardigheid van Eshaq om unieke kledingstukken te maken maakt hem en zijn werkzaamheden echt uniek. Zo maakt hij speciale traditionele kleding die niet standaard verkrijgbaar is in Nederland, of opvallende outfits voor een artiesten. Ook is hij bedreven in het (ver)maken van kledingstukken voor mensen met speciale of afwijkende maten. “Laatst nog maakte ik een broek voor een Afrikaanse vrouw met een wespentaille en aanzienlijke billen en weer hele dunne benen. Zij komt altijd naar mij omdat ik als enige een broek voor haar speciale figuur kan maken.”
Over klandizie heeft de ondernemer in de ruim twee jaar dat hij open is, niet te klagen. Al was het eerste jaar nog lastig. “Maar nadat mensen eenmaal bij mij zijn geweest, komen ze terug en vertellen ze het door aan anderen. Nu kan ik er goed van leven’, vertelt hij terwijl de klanten in- en uitlopen. De een om een nieuwe broek op te halen en de ander om haar nieuwe, door Eshaq gemaakte broek te showen.
‘Nadat mensen eenmaal bij mij zijn geweest, komen ze terug’
‘Kleerkunstenaar’ Eshaq Mousavi
Het is illustratief voor de sfeer die in het kleine winkeltje vol naaimachines hangt. Dat laat ook de student zien die door de winkel naar de bovengelegen kamer loopt. Eshaq: “Ik deel het pand met kamerbewoners boven de winkel. Zij moeten door de winkel naar binnen, maar dat is prima. Het zijn stuk voor stuk lieve mensen, dus het is niet erg dat wij allemaal dezelfde voordeur gebruiken.”
Eshagh kwam in 2015 vanuit Afghanistan naar Nederland. In zijn geboorteland werd hij al op zijn zeventiende kleermaker en bekwaamde hij zich in het maken van nieuwe kleding. “In landen als Afghanistan is het gebruikelijk om traditionele kleding te dragen die we zelf maken. Daarom ook dat zoveel goede kleermakers uit Azië komen.” In de winkel is het goed toeven. Niet alleen om kleding te brengen of te halen, ook om gezellig een kopje koffie of thee te drinken en te kletsen met een bevlogen kleermaker die naast ambachtsman ook een bron van warmte en vriendelijkheid is die in zijn leven veel heeft meegemaakt en in Utrecht weer wat moois heeft kunnen opbouwen. In het centrum is hij met recht een aanwinst te noemen.