Centrumkwartieren

Utrecht trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Zij komen naar de stad om te winkelen, evenementen te bezoeken en de historische binnenstad te bekijken. Ondanks dat het een compact centrum is, heeft elk deel weer zijn eigen uitstraling en identiteit. Daarom is het centrum op te delen in vijf centrumkwartieren.

Domkwartier

In het hart van de stad Utrecht ligt het historische Domkwartier. Met haar schilderachtige monumenten, authentieke winkels en bijzondere horeca is het een opvallend kwartier. Het hart van het kwartier is het Domplein met het icoon van Utrecht: de Domtoren. Of je nu afdaalt in DOMunder naar 2000 jaar geschiedenis of de 465 treden van de Domtoren beklimt met uitzicht over de hele stad en zijn omgeving, dit kwartier is een must tijdens je bezoek aan Utrecht.

Het kwartier strekt zich uit van het verborgen Broodhuis en Mariaplaats tot de Pieterskerk en het Hieronymusplantsoen. Vanaf het Domplein loop je zo naar de Oudegracht aan de Werf, Museum Speelklok en de Zadelstraat – de oudste bestrate winkelstraat van Utrecht. Aan het Domplein en in de straten eromheen, vind je genoeg restaurants, eetcafés en kroegen. Meer informatie over het Domkwartier vind je op domkwartier.comfacebook en instagram.

Museumkwartier

Het museumkwartier staat bekend om haar gezelligheid, veelzijdigheid en natuurlijk kunstzinnigheid. Zo is de Twijnstraat haast een dorpsstraat in de stad. Er bevinden zich een grote variatie aan bijzondere winkels. Knusse cafés en musea. Het museumkwartier is een authentiek, historisch kwartier waar je de hele dag doorheen kunt struinen. Tussen de muren van eeuwenoude kloosters en universiteitsgebouwen vind je zes musea met bijzondere collecties en uiteenlopende tentoonstellingen.

De groene wijk biedt gezelligheid en rust. Ga opzoek naar verborgen pareltjes op het gebied van musea, horeca, winkels, ambacht en historie.

Meer informatie over het Museumkwartier vind je op facebook en instagram.

Stadhuiskwartier

Het kleinste centrumkwartier is het Stadhuiskwartier en staat ook wel bekend als het best bewaarde winkelgeheim van Utrecht. Rondom het oude stadhuis vind je hier de leukste authentieke winkels, restaurants en cafés. De vele familiebedrijven en speciaalzaken, maken het winkelaanbod in het Stadhuiskwartier zo bijzonder. De eigenaren van deze winkels kiezen voor ambacht, service en kwaliteit. En dat zie je en voel je in de winkels en op straat.

Iconen zoals de Winkel van Sinkel, het oude postkantoor en het horecaplein de Neude bevinden zich in dit kwartier. In het Stadhuiskwartier worden veel evenementen georganiseerd zoals Tweetakt en de Wijnwandeling.

Meer informatie over het Stadhuiskwartier vind je op stadhuiskwartierutrecht.nlfacebook en instagram.

Universiteitskwartier

Het Universiteitskwartier is eigenwijs en uniek. Dit stukje Utrecht combineert jong en hip met bijzondere winkels en horeca. Zo is de Voorstraat een unieke winkelstraat met jonge, creatieve ondernemers die oude ambachten uitvoeren en vormt de Potterstraat een gevarieerde schakel naar de rest van het centrum.

Wil je het Utrechts studentenleven ontdekken? Ga dan overdags naar de Universiteitsbibliotheek en in de avond richting Nobelstraat en het Janskerkhof. Daarnaast vind je op zaterdag op het Janskerkhof de Bloemenmarkt en in de Breedstraat de grootste en oudste stoffen- en textielmarkt van Nederland. Deze kleurrijke wijk met een ruim aanbod aan kleinschalige en avontuurlijke ondernemers heeft veel te bieden. Daarnaast worden er diverse culinaire festivals georganiseerd zoals het Fonteynfestival en het Streekbierfestival.

Meer informatie over het Universiteitskwartier vind je op unikwartier.nlfacebook en instagram.

Vredenburgkwartier

Het Vredenburgkwartier is het shopwalhalla van Utrecht. Grenzend aan het vernieuwde Hoog Catharijne, heeft het Vredenburgkwartier een grote verscheidenheid aan winkels en horeca. Van hoedenspeciaalzaken naar koffiebar, van het beroemde Broodje Mario aan de Oudegracht naar een warenhuis of muziektempel VredenburgTivoli. Er is voor iedereen iets in het Vredenburgkwartier.

Op de plek van het oude kasteel Vredenburg is er op woensdag, vrijdag en zaterdag een markt. Op vrijdag is een deel ervan ingericht als Biologische Boerenmarkt. En voor een mooie bos bloemen ga je zaterdag naar de Oudegracht.

Het Vredenburg en Wijk C zijn oudsher bekend als een bedrijvig gebied. Het Nederlands Volksbuurtenmuseum in Wijk C toont je de geschiedenis van het dagelijks leven van de gewone man.

Meer informatie over het Vredenburgkwartier vind je op facebook en instagram.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A