Welkom in de magische wereld van Acanthus

Tekst en foto’s: Thijs-Jan Lanning

In De Mensenbieb komen boeken tot leven

Het is een gezellige drukte in het prachtige pand van Antiquariaat Acanthus op Achter St. Pieter. Cameramensen, redacteuren, producenten, visagiste, cateringmensen, iedereen is druk bezig om de mooiste kamer van het huis filmklaar te maken. Klaar voor weer een opnamedag van het prachtige tv-programma de Mensenbieb.

Levende boeken

Naast de medewerkers van producent Mediawan Skyhigh is ook Acanthus-eigenaresse Iris van Daalen aanwezig. Met plezier laat ze het huis zien. Het huis, annex winkel en werkruimte, haar ‘kantoor’, staat vol met prachtige boeken, prenten en objecten. Hierbij zijn, tussen de ‘oude’ spullen, de moderne kwallen aan het plafond in de werkkamer zeker ook een eyecatcher. Het vormt het passende decor van het programma waarin kinderen vragen kunnen stellen aan ‘levende boeken’. De glazen kwallenlampen zijn trouwens ware kunstwerken, door Iris samen met vormgever Willem Noyons ontworpen. “Ze zijn prachtig geworden. Met de hand geblazen in Tsjechië,” vertelt Iris trots.

Magische wereld

Terwijl de crew verder alles voor de opnames gereedmaakt en in afwachting is van de ‘acteurs’ van vandaag en de presentator zijn eerste screentests van de dag doet, vertelt productieleider Marleen Bakker dat de unieke locatie in het hart van Utrecht als filmlocatie ontdekt is door uitvoerend producent Martine Tromp. Zij werd tijdens een privébezoek aan het naastgelegen hotel Beijers aangetrokken door wat in de avonduren achter de openstaande luiken zichtbaar was.

‘Het is een fantastisch pand met allerlei kruip-door-sluip-door ruimtes met genoeg ruimte om het behoorlijk grote team dat meekomt tijdens een draaidag te ontvangen’

productieleider Marleen Bakker

“Tijdens de coronajaren opende ik ’s avonds de luiken waardoor mensen naar binnen konden kijken. Dat vind ik zelf ook leuk als ik in een stad loop en naar mooie gebouwen kijk. De lichten stonden aan op ‘sfeerstand’ en de ruimte die de producente toen zag, heeft ze onthouden om misschien eens iets mee te kunnen doen voor een toekomstig project,” aldus Iris. Marleen vult aan: “En dat bleek dus voor De Mensenbieb de ideale locatie. Je stapt hier echt een soort magische wereld binnen met zo veel bijzondere spullen die je nog nooit hebt gezien. En dat past perfect bij de toon van ons programma waarin de gesprekspartners van de kinderen tot leven komen uit een boek.

Ideale decor

Naast het ideale decor van de winkel en de klik met Iris, bleek ook de indeling van het gebouw, de tuin en het tuinhuis heel geschikt te zijn met overal ruimschoots plek voor alles wat komt kijken bij een tv-productie. “Het is een fantastisch pand met allerlei kruip-door-sluip-door ruimtes met genoeg ruimte om het behoorlijk grote team dat meekomt tijdens een draaidag te ontvangen.”

Kwallen aan het plafond

In de prachtige tuin in de schaduw van de Pieterskerk is alles dan ook gereed om iedereen te voorzien van eten en drinken of om even bij te komen, terwijl in de ‘winkelruimte’ met de kenmerkende trap de, mensen van beeld en geluid druk bezig zijn met het gereed maken van de eerste opnames van de dag en Iris goedkeurend en met een mix van trots en lichte bezorgdheid toekijkt hoe iedereen respectvol werkt tussen al die mooie spullen. In afwachting van de eerste hoofdrolspelers, de kinderen en de ‘boeken’ en onder goedkeuring van de kwallen aan het plafond, gaat weer een draaidag van een reeks van in totaal vijf dagen, van start.

Het is al de tweede keer dat er opnames plaatsvinden in Acanthus voor deze serie die voor omroep HUMAN wordt gemaakt en die wordt uitgezonden op NPO3 Zapp. De serie die vorig jaar van De Mensenbieb werd gemaakt, is hier te zien. Daarnaast is het natuurlijk niet de eerste keer dat het bijzondere Antiquariaat op Achter St. Pieter in het licht staat. Eerder al verschenen artikelen in DUIC en in The World of Interiors. En verder is het ook later dit jaar weer een van de locaties van de fringe-concerten van het Festival voor Oude Muziek.

Meer informatie over het antiquariaat en de openingstijden van Acanthus

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A