Lichtexpo I light U verlicht Utrechts stationsgebied

Fotograaf: MichielTon.com

I Light U 2024 de stad Utrecht te transformeren in een stralende expositie van licht en kleur. Van 5 tot en met 28 januari transformeert I Light U 2024 het stationsgebied in een stralende expositie van licht en kleur. Bezoekers kunnen dagelijks tussen 17.00 en 23.00 uur genieten van de verschillende lichtkunstwerken.

Het thema van I Light U 2024 is ‘Urban Transformation’. Al bijna twintig jaar is Utrecht het toneel van een indrukwekkende stedelijke vernieuwing, waarbij het herstel van de Catharijnesingel, de opening van TivoliVredenburg, en de moderne transformatie van winkelcentrum Hoog Catharijne slechts enkele hoogtepunten zijn. Het Utrecht Centraal Station, het kloppend hart van deze veranderingen, dient als epicentrum voor de lichtexpositie. De kunstwerken bieden een unieke, tijdelijke toevoeging aan het vertrouwd geworden, maar nog altijd veranderende stationsgebied.

I Light U biedt van het Smakkelaarsveld tot en met de Moreelsebrug een podium aan de werken van gerenommeerde lokale, nationale en internationale kunstenaars. Enkele uitgelichte werken zijn ‘Shadeshifting’ van het Utrechtse Studio SPÉS, ‘Emptied City’ van Front 404 – eveneens uit Utrecht, ‘Eiland’ van Jurjen Alkema en Andrea Dröes, en ‘All my Colours’ van WILHELMUSVLUG.

Allen bieden een uniek perspectief op het thema stedelijke transformatie. De lichtexpositie omarmt ook de creatieve geest van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), wiens werk te zien is vanaf het Stationsplein op het scherm aan de gevel van Hoog Catharijne.

Op eigen gelegenheid ontdekken of met een rondleiding

Nieuw deze editie is de samenwerking met Streetlife030, waarbij acht gratis rondleidingen worden aangeboden. Begeleid door een (ex)dakloze gids van STREETLIFE030, volgen geïnteresseerden de ‘I Light U’ route langs de lichtkunstwerken. De gidsen delen hun persoonlijke ervaringen met dakloosheid en brengen de verhalen van de straat tot leven. Van de beschikbare rondleidingen zijn de eerste twee data al volgeboekt, wat de populariteit van dit evenement onderstreept. Aanmelden voor de resterende data kan via www.ilightu.nl. Voor wie liever op eigen houtje rondloopt, is er een gratis audiotour beschikbaar in zowel Nederlands als Engels.

Partners maken de expositie mogelijk

De lichtexpositie is een samenwerkingsproject van Stichting Utrecht AAN. Het wordt mogelijk gemaakt met de steun van partners zoals het Ondernemersfonds Utrecht, Elise Mathilde en het Cultuurfonds. Meer informatie over de kunstwerken, de plattegrond en gratis audiotour is te vinden op de website van I Light U, www.ilightu.nl.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A