Frontstreet is een winkel voor en door liefhebbers

Frontstreet is een winkel voor en door liefhebbers

Foto en tekst: Thijs-Jan Lanning

‘Dit is allemaal ontstaan uit hobby’

Als kind al was hij gek op sneakers. Zijn enthousiasme werd thuis niet echt gedeeld, dus ging hij ze op latere leeftijd zelf maar verzamelen toen de kans zich vordeed. Vele jaren later, in april 2021, opende Frontstreet zijn deuren op de Voorstraat. Inmiddels is die locatie alweer heeft verlaten en sinds twee maanden is helemaal thuis in het Vredenburgkwartier op de Lange Elisabethstraat. Een succesverhaal in een notendop. Wij namen een kijkje in deze bijzondere winkel.

Want dat is de zaak van eigenaar Jeffrey Suijkerbuijk. Omringd door zijn bijzondere collectie sneakers, legt hij uit dat hij op de nieuwe locatie veel beter uit de voeten kan. “Het ging zo goed met de zaak dat ik al snel ruimte te kort kwam. Ik kon mijn schoenen niet meer kwijt en moest altijd heen en weer rijden tussen opslag en zaak om de winkel te bevoorraden vanuit de auto, en dat liep behoorlijk in de centen op een gegeven moment.”

Een andere locatie hartje centrum was dus gewenst en waar hij eerst nog een sterke voorkeur had voor een plekje in Hoog Catharijne, maar dat niet lukte, kwam Frontstreet dus terecht in de Lange Elisabethstraat. En daar weet de sneakerliefhebber hem te vinden. “Ik boor een heel nieuw publiek aan. Jongeren lopen winkels als deze plat. Achteraf maar goed dat het daar niet door ging want dit pand is perfect voor ons. Hier heb ik de opslagruimte die ik ook in HC niet had gekregen en kan ik groeien.”

En dat is wat Frontstreet een bijzondere zaak maakt. De schoenen zijn het persoonlijke bezit van Jeffrey. Hij koopt ze zelf in en moet ze dus zelf ook bewaren. “Het zijn echt mijn schoenen. En daar ben ik ook zuinig op. Dus let ik er ook op dat klanten netjes met mijn schoenen omgaan. En gelukkig gebeurt dat over het algemeen ook en zo heeft de winkel zich ontwikkelt tot een plaats voor liefhebbers. Ik heb deze winkel niet om er rijk van te worden, maar omdat ik een liefhebber ben en dat wil ik delen met andere liefhebbers. Ik zie mezelf niet als retailer maar als verzamelaar en investeerder. Veel mensen die binnenkomen zien mijn zaak ook meer als museum dan als winkel.”

‘Veel mensen die binnenkomen zien mijn zaak ook meer als museum dan als winkel’

Jeffrey Suijkerbuijk, eigenaar en oprichter Frontstreet

De prijzen van de schoenen komen tot stand door de waardebepaling op online markten. Hierdoor is Frontstreet in staat te concurreren met online winkels. De klant kan zijn keuze dus makkelijk in de winkel maken, is geen extra geld kwijt aan verzend- of importkosten en hoeft niet te wachten. “Het is een nichemarkt die zich kenmerkt door de verkoop van unieke en exclusieve schoenen waar een hele community naar op zoek is. En dus ook naar onze zaak komt.”

Dankzij de ligging aan het begin van de Lange Elisabethstraat en vlak bij de uitgang van Hoog Catharijne, ziet Jeffrey ook een toename in ‘gewone’ aanloop. Maar dat het vooral een winkel is voor liefhebbers, door liefhebbers, is wel een feit. “Wij onderscheiden ons van andere sneakerzaken door ons gedrag. We zijn zeker aanwezig op social media en er komen soms ook mensen binnen die onze medewerkers herkennen van Tiktok, maar over het algemeen zijn we een gewone winkel en dat dragen we ook uit.”

De wanden van Frontstreet hangen vol, maar nog lang niet vol genoeg als het aan Jeffrey ligt. “Uiteindelijk moeten 7500 paar unieke schoenen daar een plek krijgen.” Inmiddels werkt hij aan dat doel met zeven medewerkers waarvan drie stagiaires en is daarmee een erkend leerbedrijf, in het Vredenburgkwartier gekomen om te blijven. Zelf wil hij in de toekomst ook wel actief worden in het kwartier. “In het Universiteitskwartier had ik wat meer evenementen verwacht zoals een jaarlijkse braderie. Ik hoop dat hier wel te vinden en eventueel over mee te denken. Vooralsnog ben ik eerst druk geweest met de verhuizing en het opstarten van deze locatie en daar een succes van te maken. Zien we daarna wel wat er van alle ideeën en plannen terecht komt.”    

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A