Deelnemers Grote Kleine Treinen Competitie tonen modelbanen tijdens On traXS

Vorig najaar zocht Omroep Max in de Grote Kleine Treinen Competitie naar de beste modelspoorbouwer van Nederland. De winnende baan, een impressie van de Tilburgse kermis, is te zien tijdens de Modeltrein Expo On traXS in het Spoorwegmuseum. Naast een groot aantal Europese modelbouwers zijn er meer bekende gezichten uit de Grote Kleine Treinen Competitie te zien, waaronder juryvoorzitter en meesterbouwer Evan Daes. De Modeltrein Expo On traXS vindt plaats van 23 t/m 25 september in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Tijdens de Modeltrein Expo On traXS zijn de mooiste modelspoorbanen van Europa te zien. Alleen de beste modelbouwers krijgen een uitnodiging, de kwaliteit van de modelbanen is daardoor uitzonderlijk hoog. Er zijn modelbanen te zien van modelbouwers uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en zelfs Polen.

Onder de genodigden een aantal deelnemers van het populaire Omroep Max programma De Grote Kleine Treinen Competitie. De wedstrijd werd vorig jaar gewonnen door Team Oranje onder leiding van Erik Terlage. Hun winnende baan, de Tilburgse Kermis, is drie dagen lang te zien waarbij de bouwers aanwezig zijn. Zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe het is om binnen een week een complete modelbaan te bouwen, terwijl er normaal maanden of zelfs jaren aan een modelbaan wordt gebouwd.

Ook juryvoorzitter Evan Daes is van de partij. Hij won in het verleden al twee keer de publieksprijs voor de mooiste modelbaan van On traXS. De Belgische meesterbouwer toont zijn nieuwste project ‘Arbutus Corridor’. De bezoeker mag, onder begeleiding, de baan zelf bedienen. Daarnaast presenteert het museum nog twee modelbouwers die bekend zijn van de Grote Kleine Treinen Competitie. Diger Rossel bouwde iets bijzonders; zijn modelbaan ‘Big Thunder Mountain’ is gebaseerd op de gelijknamige achtbaan in Disneyland Parijs. Op een oppervlakte van 120 x 60 cm zijn in detail alle facetten te zien van de oorspronkelijke attractie. En natuurlijk raast de trein door het decor. Marc Rijkhals steelt letterlijk de show met een miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. De baan heeft veel interactieve onderdelen, aangestuurd door verschillende roboticatechnieken. Denk aan springend publiek, live-optredens op schermen en digitale vertrekborden.

Jeugdplein De Modeltrein Expo On traXS is leuk voor jong en oud. Liefhebbers leren de kneepjes van het vak tijdens de modelbouwdemonstraties van modelbouwcollectief Mitropa en vinden alle benodigdheden bij de stands van fabrikanten en winkeliers. Kinderen kunnen zich uitleven op het Jeugdplein waar ze kunnen spelen, bouwen, een rangeerdiploma halen of een speurtocht doe

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A