Groente, fruit en nog veel meer

Al meer dan vijftig jaar houdt de familie Koot zich op de Nobelstraat bezig met het verkopen van groente, fruit en een heleboel andere dingen. Waar de kwaliteit toch ligt bij de oorsprong van de groentewinkel, namelijk de groente-en fruitafdeling, worden de overige schappen van de Goey-Koot gevuld met veel delicatessen. Een portret van een gevestigde naam in het Universiteitskwartier.

Wat doen/verkopen jullie?

“We zijn van oudsher een groentewinkel maar daar zijn steeds meer dingen bijgekomen. Inmiddels zijn we eigenlijk een hele supermarkt, maar dan wel met delicatesse-spullen. We leveren ook voor een groot deel aan de horeca in de stad. We hebben een redelijk grote klantenkring. Mijn vader is hier in 1967 mee begonnen. Een oom en tante van mijn vader hadden een zaak hiernaast, waar mijn vader een tijd in heeft gewerkt. Hij heeft de zaak toen overgenomen en is hier naartoe verhuisd. Ik heb het zelf zeven jaar geleden overgenomen van mijn vader.

De winkel is eigenlijk steeds groter geworden. Het loopt goed en daardoor zijn we steeds verder gaan uitbreiden. Ook op horecagebied kwamen er steeds meer klanten bij, vooral door mond-tot-mond-reclame. Omdat we in het centrum zitten zijn we heel makkelijk met naleveren. Als het ineens onverwacht druk wordt bijvoorbeeld, dan kunnen restaurants bij ons nog wel terecht. Een groothandel buiten de stad kan dat niet zo makkelijk.”

Ik weet precies wie waar woont in de straat.

Wat voegen jullie toe aan het Universiteitskwartier?

“Het sociale aspect. We zijn vaste gezichten in de stad. Bij grote ketens heb je dat vaak een stuk minder. MIjn vader was het beeld van de stad, hij heeft hier bijna vijfenvijftig jaar rondgelopen, hij zag iedereen komen en gaan. De binding met wijk is wel iets wat wij toevoegen denk ik. Ik weet precies wie waar woont in de straat. Het is wel iets minder geworden omdat je hier moeilijk met de auto kunt komen.

Vroeger had mijn vader veel klanten uit de Bilt en Zeist, dat is niet meer zo. Mensen zijn bang om met de auto naar de stad te gaan, wat ook wel logisch is. Gelukkig komen mensen nog steeds wel voor de gezelligheid en de beleving. Op zaterdag bijvoorbeeld, als ze naar de Bloemenmarkt zijn geweest. Dan komen veel mensen ook nog even bij ons kijken. Nu hebben we weer aardbeien en asperges en daar komen klanten ook speciaal voor. Dat is het leuke aan een speciaalzaak, dan komen mensen voor speciale dingen. Onze kracht ligt echt in de groente- en fruitafdeling. ”

 Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?

“Het leukste vind ik als mensen naar iets moeilijks vragen en we het kunnen leveren. Bijvoorbeeld iets buiten het seizoen. Dat gebeurt regelmatig, we hebben dan gewoon de goede connecties. Klanten uit de horeca vragen vaak naar specifieke dingen, maar onze winkelbezoekers ook. Juist dat afwijkende vind ik leuk. De meeste, vaste dingen uit het vak ken ik inmiddels wel. Ik sta al sinds mijn vijftiende in deze winkel. Maar het is leuk als mensen ons speciaal bellen als ze iets nodig hebben. We kunnen veel dingen aanbieden omdat we zoveel voorraad hebben voor de horeca. Je kunt bij ons twee takjes of zes bossen basilicum halen, want dat hebben we toch liggen. Dat is denk ik onze kracht.”

Je vindt Speciaalzaak de Goey-Koot natuurlijk ook op de Winkelgids.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A