‘Ik ben thuis in twee stadskwartieren’

Aan het begin van de Voorstraat, uitkijkend op de Neude, hebben Hensley Dirks en zijn compagnon en vriend Koen van Duijn plaatsgenomen achter de laptop. Ook horecaondernemers ontkomen niet aan administratieve werkzaamheden. Toch is de sfeer ontspannen in Café Voortuin, een van de drie zaken die de heren bestieren in de stad. Naast Café Voortuin op de Voorstraat, Eetcafé Stathe in de Rozenstraat en Back&Fourth in de Loeff Berchmakerstraat, waar je lekker kunt dansen.

In Café Voortuin is de sfeer ontspannen. Even binnenlopen voor een kop echt goede koffie en een krantje, of uitgebreid borrelen na een lange dag – het team van de Voortuin zorgt er altijd voor dat je niets te kort komt. Eigenaar Hensley Dirks: “We hebben aandacht voor onze gasten en vinden goede service belangrijk. Onze drank heeft smaak. De wijnen zijn met zorg gekozen en we hebben heel wat speciaal bieren op fles en op de tap.”

‘De Voorstraat is een prachtige locatie en ik zou nergens anders liever zitten dan hier’

Bring your own

De keuken is verwijderd uit het café. “Voor lekker eten kun je terecht in ons andere café, Stathe. Maar heb je echt honger? Bring your own! Lunch, diner, borrelhapjes, een frisse salade of een vette hap: je mag alles meenemen, afhalen of laten bezorgen. Overal in de buurt zitten tentjes waar je een goede maaltijd af kan halen, en ook broodjes vind je om de hoek. Wij hebben een verse jus voor bij je croissantje, wij tappen het bier voor je Indische rijsttafel, schenken de wijn bij je tapas en zetten een cola naast je pizza.”

‘Geen straat in Utrecht kenmerkt zich zo door het unieke aanbod aan zaken’

Hensley Dirks

Horecadier

Hensley werkt al sinds zijn studententijd in de horeca en zou ook niets anders willen. Samen met zijn maatje Koen runt hij Café de Voortuin en sinds 2013 samen met een derde compagnon Café Stathe. “Ik ben op mijn 18e begonnen in de spoelkeuken bij de van der Valk. Redelijk vlot daarop hielp ik mee aan de koude kant keuken. Sindsdien ben ik altijd actief gebleven in de Horeca soms met tussen pauze. Ik heb weleens gedacht dat het maar moest ophouden maar de horeca bleef altijd met mij flirten en ik flirtte altijd terug.”

Twee stadskwartieren

“Wat mij trekt aan het Universiteitskwartier is de reuring en de diversiteit aan mensen. Het is centrum maar er zijn bijna geen grote concept ketens. Het ontbreken hier van geeft de straat letterlijk een heel eigen gezicht en hierdoor bestaat de hele straat uit lot-  en bondgenoten. Allemaal echte ondernemers. De Voorstraat is een prachtige locatie en ik zou nergens anders liever zitten dan hier. Geen straat in Utrecht kenmerkt zich zo door het unieke aanbod aan zaken als PUHA, Giensch, Plateau, The Village en Ontdekking. Daar zitten Koen en ik dan tussen met onze kroeg.”

Voorkeur

”Eerlijk is eerlijk, Voortuin is ons eerste café. Daar kom ik het meest voor een bakje koffie, een krantje, verse jus en een tosti in de ochtend als de andere zaak nog gesloten is. Daarna gaat hij in de tweede versnelling en zetten we de dag voort.”

Toekomst

Over de toekomst is Hensley kort, maar duidelijk. ”Laten we voorop stellen dat ik de slechtste planner ooit ben. Geen idee dus, maar als er kansen zijn: grijpen of voorbij laten gaan. Voor nu vooral genieten van mijn kinderen en een goede balans vinden tussen werk en privé.”

Tekst en foto’s: Thijs-Jan Lanning

(Dit artikel verscheen eerder in Centrum Magazine Utrecht in 2018)

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A