
Waar eet je een echte Romeinse pizza met een Italiaans speciaalbiertje erbij en huisgemaakte limoncello bij de koffie? Gewoon in de Voorstraat, waar de vakkundige pizzaiolo’s van De Pizzabakkers hun deeg bakken in een imposante houtoven. Unikwartier sprak met Sofia Kerkstra, vaste gastvrouw sinds de vorige eigenaar. “Ik hou ervan om mijn passie voor Italië over te brengen op klanten. Het zijn denk ik mijn mediterraanse roots.”
Vanaf 2009 zat Da Portare Via op deze plek. De vrolijke strook tafeltjes op de smalle stoep in de Voorstraat vormen al jarenlang een vertrouwd gezicht. Vier pizzaminnende vrienden uit Amsterdam namen de zaak in 2018 over en voegden deze toe aan hun imperiumpje. Eigenlijk veranderde er voor de buitenwereld niet veel. De prachtige koepelvormige met koper beslagen houtoven bleef, de fantastische pizza’s bleven, zelfs bedrijfsleider Sofia verhuisde mee naar de nieuwe eigenaar. Precies zoals de vrienden het graag zien; authentieke pizzeria’s die ondanks de uitdijende formule hun eigen signatuur dragen, afgestemd op de buurt waarin ze zijn geworteld.
Het woord keten vinden ze maar vies. ‘Wijkrestaurants’, dat vinden de pizzabakkers prettiger klinken. Inmiddels vind je De Pizzabakkers door heel Nederland. In Amsterdam, Zwolle en Nijmegen vinden hun Romeinse pizza’s gretig aftrek. En in Utrecht dus, dat inmiddels vier filialen telt. Sofia vertelt: “Elke zaak heeft z’n eigen vibe, voegt zich naar de buurt en de mensen die er wonen. In Unikwartier komen veel toeristen, jonge stelletjes, studenten. De Pizzabakkers Voorstraat heeft een eigen karakter door de ligging aan straat. Er gebeurt vaak van alles, het is prettig rumoerig en het publiek is super divers. Je ziet hier van alles voorbijkomen. Daklozen die soms wat aandacht nodig hebben, verliefde jonge stelletjes, studenten met iets teveel alchohol achter de kiezen, vriendengroepen die even een pizzaatje pakken voor het uitgaan…”
“Er is ook zoveel te beleven in de buurt. Hier vind je overal muziek, theater en comedy. Bij de café’s Hofman, Tilt, Domkop en Vinvin staan regelmatig DJ’s en muzikanten naast je tafeltje. Soms wordt je ineens verrast met een instore gig bij Plato, Puha of The Village. En dan zijn er nog de officiële podia zoals krakerscafé ACU, De Kargadoor, Back & Fourth, Het Werftheater en de Stadsschouwburg.”
“Toen we weer opengingen en de eerste gast binnenkwam was iedereen echt uitzinnig blij.”
Dit jaar zouden De Pizzabakkers aan de Voorstraat hun tweejarig jubileum vieren. Het liep anders. Corona gooide roet op de pizza. “Tijdens de lockdown zijn we opengebleven. Voor de pizzeria was het een vrij natuurlijke overschakeling naar bezorging. Daardoor hebben we ongeveer dezelfde omzet gedraaid. Voor de keuken bleef het werk hetzelfde. Maar voor het bedienend personeel was het wel een vreemde tijd. Stonden we dan; de hele dag alleen maar dozen vouwen. We hebben de gasten wel enorm gemist hoor. Mensen bedienen en verwennen, mooie combi’s adviseren, de blije reacties. Op een gegeven moment konden we die dozen niet meer uitstaan! Toen we weer opengingen op 1 juni en de eerste gast binnenkwam was iedereen echt uitzinnig blij. Die gast is helemaal door ons helemaal in de watten gelegd. Hij wist niet wat hem overkwam, haha.”
“In de zomer bleek de braakliggende Voorstraat een geluk bij een ongeluk. Samen met de buren hebben we er een waanzinnig gaaf strandterras van gemaakt met zitjes in het zand. Er heerste een relaxed festivalsfeertje. Mensen reserveerden specifiek om buiten in de bouwput te mogen zitten. Sommige gasten schopten hun schoenen uit, lekker strandvakantie in eigen land vieren. Het was voor iedereen toch een unieke kans die niet snel meer voorbijkomt.”
“Elke pizza is mensenwerk. Pizza’s verschillen ook echt per pizzaiolo.”
Het concept van De Pizzabakkers is simpel. Ze gaan voor the real thing, en niets minder dan dat; authentieke Italiaanse sfeer, traditionele houtovenpizza’s en geschoolde pizzaolo’s (vaak met 30 jaar ervaring). Elke dag wordt de enorme oven vanaf 13 uur opgestookt met een stapel houtblokken tot hij de gewenste temperatuur van 400 graden heeft bereikt. “Het is een vak apart om de oven op de juiste temperatuur te houden. Het is ook gewoon echt een kreng af en toe. Soms moet je ‘m echt even flink onder handen nemen. Als het druk is en er veel pizza’s in de oven gaan, koelt de oven sneller af waardoor meer hout moet worden bijgestookt. Er moet constant moet worden beoordeeld waar de pizza het beste kan liggen om te zorgen voor een krokante maar niet verbrande bodemkorst. Elke pizza is mensenwerk. Pizza’s verschillen ook echt per pizzaiolo. Iedere pizzachef heeft zijn eigen stijl. Mijn favoriete pizza’s zijn Funghi & Pancetta, Campagnola en de Coppa d’Abruzzo mét truffelsaus.”
Niet alleen de pizza’s worden gebakken volgens beproefd Italiaans recept, er worden ook vooral Italiaanse dranken geserveerd om de ervaring compleet te maken. Zo prijken er diverse bijzondere speciaalbieren op de kaart. Bestel een heerlijke weizen van DOMM, of ga voor het biologische craft beer van brouwerij Mastioc. Uiteraard mag ook een zonnige selectie prosecco’s en wijnen niet ontbreken evenals de fruitige frisdranken van San Pelegrino. “Mijn absolute favoriet is de sinas van bloedsinaasappel. Dat drink ik bijna dagelijks. Grote commerciële merken komen er bij ons niet in.”
“Mijn absolute favoriet is de sinas van bloedsinaasappel. Grote commerciële merken komen er bij ons niet in.”
“Sinds kort hebben we ook een cocktailkaart. Daarop staat ondermeer onze eigen huisgemaakte limoncello, natuurlijk Aperol Spritz en veel andere cocktails met prosecco.” Sofia wijst me trots de glazen pot die naast de keuken staat. Hierin trekken biologische citroenschillen drie weken lang totdat het brouwsel voldoende op smaak is om er de beroemde Italiaanse citroenlikeur van te maken. Vergeet de limoncello niet bij je espresso. De perfecte afsluiter van een avondje Italiaans genieten bij De Pizzabakkers.
De Pizzabakkers Voorstraat is elke dag geopend vanaf 17 uur. Je kunt je favoriete pizza’s natuurlijk ook laten bezorgen. Je vindt de Pizzabakkers vind je natuurlijk op de Winkelgids