Een stukje Zuid-Afrika in Utrecht

Tekst en foto’s: Thijs-Jan Lanning

Bakkertje Bol doet het tegenwoordig anders

Stap je Bakkertje Bol binnen op de Steenweg, dan verwacht je een beetje in Brabant te komen. In hartje Utrecht, welteverstaan. En inderdaad, in de vitrine liggen de worstenbroodjes ook verleidelijk te lonken en de sfeer in de winkel ademt ook een Brabantse sfeer. Maar daarmee houdt het ook gauw op. Want kijk je verder in de vitrine dan nodigen de bobotiebroodjes, de verschillende pies en nog veel meer lekkernijen uit tot een culinaire ontdekkingsreis door Zuidelijk Afrika.

Zelfs de broodje boerewors is geen Utrechts product, al doet de naam anders vermoeden. Bij Bakkertje Bol kom je tegenwoordig in een stukje Zuid-Afrika binnen en dus eet je daar zeker ook zo’n broodje, net als iedere Zuid-Afrikaan, zo weet een klant uit het zelfde land te melden. Naast de standaard broodjes die de zaak al onder de vorige eigenaar had, en volgens de kaart van de keten (er zijn in Nederland nog zeven vestigingen) nog steeds heeft, biedt de bakkerij tegenwoordig een groot assortiment Zuid-Afrikaanse producten.  

Eigenaren Jessica en Emilio zijn, niet geheel verrassend, afkomstig uit Zuid-Afrika. Vijftien maanden wonen ze nu in Nederland en nadat ze het filiaal van Bakkertje Bol te huur zagen staan, zin ze sinds acht maanden aan de slag in de broodjeszaak op de Steenweg. En daar zijn ze ontdekt, vooral ook door Zuid-Afrikaanse mensen. Binnen in de zaak is het een komen en gaan van landgenoten. “Onder landgenoten gaat het altijd erg snel. Als ergens iets Zuid-Afrikaans de deuren opent, dan weten wij dat gelijk”, vertelt een, uiteraard, Zuid-Afrikaanse medewerker van de Rabobank die zijn tijdens zijn lunchpauze een broodje boerewors verorbert. “Als je deze broodjes verkoopt, weten landgenoten je zaak snel te vinden.”

Hoewel Emilio en Jessica, met haar Nederlandse roots, zich al helemaal thuis voelen in Utrecht, zijn ze toch wel blij dat ze binnenkort weer even van warmere temperaturen mogen genieten tijdens een korte vakantie in Zuid-Afrika. Maar daarna snel weer terug want naar het gevaarlijke leefklimaat dat ze thuis in Johannesburg meemaakten, gaan ze niet graag meer terug. De toekomst ligt in Utrecht en met de zaak op de Steenweg hebben ze ook wel mooie plannen. We zullen het in het nieuwe jaar merken. Waarschijnlijk kunnen we van nog meer heerlijks uit het zuiden van Afrika kunnen gaan genieten in het hartje van de stad.

Zie jij nu ook een mooi pand te huur staan, of een franchiseoproep voorbij komen en wil je dus starten in het hart van de stad, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Ga dan naar startinhethart.nl. Je vindt hier een overzicht van panden die te huur staan en je vindt hier contactgegevens en uitleg over hoe wij je verder kunnen helpen.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A