Amin laat zijn hoofd niet hangen

Foto en tekst: Thijs-Jan Lanning

“Het is een hele lastige situatie waarin we zitten en voorlopig denk ik niet dat het veel beter gaat worden. Want er speelt nogal wat. We rollen zo van de coronacrisis door in een mega-energieprobleem en een inflatie van heb ik jou daar. Er gaan heel wat slachtoffers vallen onder de ondernemers. Daar ben ik echt bang voor.”

Toch laat Amin Mayahi van Republic Dutch zijn hoofd niet hangen en verzint hij van alles om zijn hoofd boven water te houden. Zo gaat het licht uit waar mogelijk, hangt er een briefje op de gesloten deur met daarop uitleg waarom hij gesloten is en dat je gewoon welkom bent en zo heeft hij nog veel meer ideeën. Ook voor zijn klanten: “Mensen hebben het zwaar. Ik kan het niet oplossen, maar meehelpen kan ik wel. Zo kan iedereen in mijn zaak terecht voor gratis onderhoud aan zijn fiets als daar een probleem mee is.”

Hij voelt zich onderhand een crisismanager en psycholoog in zijn buurt. Ondernemers lopen af en aan om bij hem te rade te gaan. En ook al is het zijn vak niet en wil hij gewoon met zijn fietsen bezig zijn, hij staat met liefde klaar voor zijn buren. “Wij hebben hier een appgroep waarin we onderling contact houden. Het doet me pijn wanneer ik lees over de problemen en de angsten van mijn buren en collega’s.”

“Het is crisis en dat is heel duidelijk. Ik doe er van alles aan want alle beetjes helpen. Maar ik ben wel realistisch.”

Republic Dutch oprichter Amin Mayahi

“Het is crisis en dat is heel duidelijk. Ik doe er van alles aan want alle beetjes helpen. Maar ik ben wel realistisch. Als ik bericht krijg van mijn boekhouder dat de vooruitzichten slecht zijn, dan stop ik met de zaak. Ik doe er alles voor, maar boven alles denk ik aan de toekomst van mijn kind en daarom wil ik me absoluut niet in de schulden steken en jarenlang in de zorgen zitten.”

Maar voorlopig is het nog niet zo ver. Amin heeft al veel meegemaakt in zijn leven en is daar ook wijs door geworden. Zo heeft hij al lang geleden gezorgd voor genoeg voorraad om voorlopig nog de mooiste fietsen te kunnen maken en repareren. En voorlopig gaat dus de voordeur dicht en blijft het licht uit waar mogelijk. “En zo kun je van alles verzinnen. Winkeliers kunnen bijvoorbeeld hun assortiment in de winkel verkleinen en dus een deel van de winkel ‘afsluiten’. Ook zouden ze openingstijden aan kunnen passen zodat je geen energie hoeft te gebruiken op momenten dat er toch bijna niemand komt.”

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A