Jos van Dijck koninklijk!

8 december 2023

Hoedenzaak Jos van Dijck bestaat honderd jaar en mede ter gelegenheid van dit bijzondere feit kreeg het bedrijf van de Francseco Baldi het predicaat Hofleverancier. De beschikking werd vanmiddag uitgereikt door locoburgemeester Susanne Schilderman. Het wapenschild hangt al trots in de winkel.

Francesco is sinds 2001 officieel eigenaar van de zaak. Hij is apetrots op het feit dat de winkel, die al bestaat sinds zijn oma Trees Abelmann de zaak in 1923 begon en de naam van de winkel na haar huwelijk met Jos van Dijck veranderde in de huidige naam, nu ook koninklijk bekroond wordt. “Mijn oma en mijn moeder zouden hebben geglommen van trots. En ik moet eerlijk zeggen dat mijn neus ook wel een beetje kriebelt.” Na het uitreiken van het wapenschild en bijbehorend predicaat schaart Jos van Dijck zich in een select gezelschap van Utrechtse zaken. Eerder vielen de winkels Thom Broekman en De Bruijn Haarmode deze eer ten deel.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw had de Bakkerstraat de bijnaam als ‘Hoedenstraatje’ vanwege de vele hoedenwinkels daar. Tegenwoordig is Jos van Dijck de enige hoedenspeciaalzaak in Utrecht. Net als zijn moeder groeide Francesco op boven de winkel. Ook zijn opa en oma woonden er vroeger en was het een hechte plek om samen te zijn voor de familie. Op zijn veertiende begon Francesco zijn ouders te helpen in de winkel en inmiddels heeft hij de liefde voor het hoofddeksel doorgegeven aan zijn eigen zoons. “Dat onze kennis van generatie op generatie is gedeeld, is natuurlijk prachtig.” Na al die jaren kan Francesco er nog steeds geen genoeg van krijgen. “Online kan je alles bestellen, maar onze stenen winkel is een echte beleving en ons advies is authentiek.”

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A