Van Kastje naar Canvasje

Utrecht is weer een stukje mooier. De meeste elektriciteitskastjes zijn namelijk getransformeerd van lelijk, bekrast, bevuild, bespoten, besmeurd naar straatmeubilair dat mag worden bewonderd! Maar liefst 18 Utrechtse kunstenaars namen de kastjes onder handen en transformeerden ze in prachtige canvasjes!

Van Kastje naar Canvasje, maakt van de grijze electriciteitskastjes kleurrijke kunstwerkjes en brengt zo kunst, kleur en creativiteit in de straten van onze stad. Dit project is bedacht en uitgevoerd door Thirty030, de jonge stadsambassadeurs van Utrecht. Door subsidies van het Initiatievenfonds, het Ondernemersfonds (Centrummanagement Utrecht) en de Impulssubsidie hebben zij in juni 2021 achttien kastjes kunnen beschilderen. Hopelijk is dit slechts het begin, en zijn er over een paar jaar nauwelijks meer lelijke kastjes in onze straten te vinden.

In het Nederlands vind je bij elk kastje ook een audio opname van de kunstenaar zelf, in de Engelse tour vind je alleen de tekst. Veel wandelplezier! 

Bekijk hier de route, die je ook op de mobiel kunt downloaden.

  • Ganzenmarkt – Bunbun030

De konijnen op dit kastje (Bunbuns geheten) verschenen ooit, voor het eerst in 2004, in Utrecht op een sticker omdat de tekenaar zich afvroeg of dat nu leuk was. Het antwoord was een simpel ja, en sindsdien is er altijd wel ergens in de stad een Bunbun te vinden. Nu niet meer alleen als sticker, maar ook als tegels, stencils, modellen en planken. De afbeelding op het kastje zelf is een knipoog naar een greep uit de geschiedenis van de stad rondom het kastje. Zoals de hijskraan die aan het begin van deze straat stond, of de Waag waar de afgeladen goederen werden gewogen die hier de stad binnenkwamen.

  • Jansdam – Imke Bogers

Tijdens de pandemie zijn we ons anders gaan verhouden tot de ruimte, en haar grenzen. Een letterlijk ‘spanningsveld’, dat samen met de al aanwezige beperkingen van het elektriciteitskastje, de inspiratie vormden voor mijn illustratie. Ik maak graag heldere, simpele toch poëtische beelden en dat heb ik ook proberen over te brengen op het kastje!

  • Korte Smeestraat – Jamie Nee

Schimmels. We weten er relatief weinig over. Tegelijkertijd is het grootste organisme op aarde een schimmel. We weten niet hoe ze communiceren en er is nooit uitvoerig onderzocht wat voor rol ze hebben gespeeld in onze evolutie. Ik geloof dat er heel veel oplossingen voor wereldproblematieken in het schimmelrijk. Denk aan het schoonmaken van vervuilde gebieden, nieuwe textielen en bouwstoffen, CO2-opslag, natuurregeneratie, landbouwinnovatie, psychotherapie, medicinale werking en verzachting van de geest, het heroveren van ons spirituele wezen etc

 

  • Voorstraat – Jan Rap

Nee, het is geen Arabisch en er staat ook niets geschreven. Het is een abstract patroon dat ik mijzelf heb aangeleerd door een interesse in kalligrafie, ook wel het schoonschrift. Ja, ik teken uit de losse pols en uit mijn hoofd, er is geen ontwerp vooraf bedacht. Ik bedenk ter plekke hoe ik mijn canvas, in dit geval een elektriciteitskastje, ga benutten. Vervolgens breng ik mezelf in een meditatieve staat en schilder ik in een keer door tot het af is. Met mijn werk probeer ik een mysterie op een semi-geometrisch incorrecte wijze te communiceren.

  • Herenstraat – Lotte Dijkstra

Ik heet Lotte Dijkstra en ik ben illustrator. In mijn werk staat humor centraal en ik maak voornamelijk werk voor kranten, boeken en tijdschriften vanuit mijn atelier in Hooghiemstra. Ik vind het belangrijk om altijd een vorm van speelsheid in mijn werk te stoppen en dat zie je ook terug in het ontwerp voor het kastje. Verschillende figuren buitelen over elkaar heen in een gezellig druk en kleurrijk tafereel. Dit was mijn eerste keer om in de openbare ruimte een object te beschilderen en het is me goed bevallen.

  • Predikherenkerkhof – Lybrich Wierenga

Ooit woonde ze in het schetsboek van Lybrich Wieringa een illustrator hier in Utrecht, die had haar getekend maar op de boekenplank wonen leek de lapjeskat helemaal niets, ze is immers een echte buitenkat. Stiekem nam ze de pootjes en nu woont ze in dit behaaglijke plantsoentje aan het begin van de lapjesmarkt, hier op het Prederikherenhof. Ze kan dagen soezen in de zon, jaagt op muizen als ze dichtbij komen heeft heeft speciaal voor jullie haar mooiste feestmuts opgedaan. Lybrich heeft een speels oog voor verhaal, materiaal en ambacht. Haar focus ligt op het maken van heldere, vriendelijke illustraties voor diverse opdrachtgevers.

  • Mariastraat – Nienke Vletter

Als uitgangspunt nam ik het rood en wit uit het stadsschild van Utrecht. Deze kleuren heb ik verzacht naar diverse rood- en roze tinten: vaak gezien als meer feminine kleuren. Als contrast heb ik gekozen voor zachte blauwe, juist meer masculine tinten. De tekst “Power of diversity” benadrukt de kracht die diversiteit voor mij heeft, en hoe we elkaar versterken als we open staan voor elkaar. En het woord ‘power’ is natuurlijk ook een dikke knipoog naar het canvas: een elektriciteitskastje. Ik hoop dat vooral mensen die zichzelf als vrouw, maar ook non-binair identificeren, zich gezien voelen, doordat die een artwork in de stad zien waarin ze zichzelf hopelijk meer kunnen herkennen.

  • Domstraat – Quinty de Keijzer

Je staat hier voor een lijntekening van de enige Nederlandse paus die de geschiedenis heeft gekend, Paus Adrianus VI. Paus Adrianus werd geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens op 2 maart 1459 in Utrecht. Op zijn hoofd draagt hij een Tiara in de vorm van de Dom van Utrecht. Een link naar de straat waar je nu in staat, de Domstraat, en zijn Katholieke achtergrond. Wil je meer weten over ‘onze’ paus Adrianus VI, bekijk dan de video van Maarten van Rossem uit 2013 op Youtube of bezoek Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht 49. Daar heb ik veel van mijn informatie vandaan.

  • Drieharingstraat – Philipp Jordan

Zijn inspiratiebron zijn de kinderjaren. Door het werk van Philipp Jordan beland je in een sprookjeswereld met zowel de paashaas als de sint. Vandaar ook dat de teddy vaak in zijn werk terugkomt. Het is een soort icoon van de kinderjaren, je eerste vriend – ook al is het eigenlijk maar een stuk stof. Met zijn installatie ‘1000 teddies’ tourde Jordan over de wereld. Het was een installatie van meer dan duizend doeken met daarop een teddy.

  • Donkerstraat – Marcella van der Wilt
  • Het lijkt soms alsof we niet meer weten wat het is, nuance. In de media, op straat, in gesprekken en zelfs in gedachten en gevoelens voert zwart-wit de boventoon. Een scherpe mening telt, zwart-wit valt op. Het lijkt de wereld en het leven overzichtelijk te maken, maar is dat zo? Doen we onszelf daarmee niet tekort? Schoonheid ligt wat mij betreft in die nuance. Wat vind jij? Onder de naam blauwewoorden schrijf ik korte gedichten over hoe het leven kan zijn. Met weinig woorden hoop ik herkenning en troost te bieden, maar je ook een glimlach te bezorgen en je aan te zetten tot denken.
  • Springweg – Katja Fred

Mijn naam is Katja Fred en ik ben een kunstenaar en illustrator uit Utrecht. Deze kleine uil is gemaakt van een klein stukje film, waar je de schattigste uil als huisdier ziet. Het is gewoon verbazingwekkend hoe tevreden hij is, en dat is precies wat ik wilde delen. Tevredenheid om te delen.

  • Geertekerkhof – Lisa Mantel

Dit werk heet “SLANGEN EN WOLVEN” en het gaat over vrolijke chaos. Het is voor mij een persoonlijke kijk op wat angst, drukte en sterke impulsen met je kunnen doen maar dat je ondanks dat er het beste van maakt en er met een “blij” oog naar probeert te kijken. Het gaat onder andere ook over een vrolijke, blije indruk achterlaten naar de buitenwereld ook al voel je je in het echt niet altijd zo. Vandaar dat ik gebruik heb gemaakt van veel beweging, grappige vormen en vrolijke kleuren.

  • Doelenstraat – Jan Heinsbroek

Met veel van mijn werk probeer ik te spelen met de omgeving. Deze drie kastjes staan in een drukke omgeving waar wel veel volk langs loopt. Het leek mij tof om mensen een beetje te prikkelen. Ik dacht, als ik er drie poppetjes van maak met verschillende uitdrukkingen, dan kan natuurlijk iedereen daar diens eigen verhaal mee bedenken. Dat zal voor de ene zijn dat ze het hebben over de avonturen van gisterenavond en de andere die zal denken dat ze aan het roddelen zijn. Er zullen natuurlijk ook mensen zijn die het helemaal niet zien en gewoon lekker verder wandelen. 

  • Agnietenstraat – Mags

Wist je dat er in de Singel schelpdieren leven? Het water zit vol vissen, plantjes en ook mosseltjes. Deze mosselen zijn kleine waterzuiveringssysteempjes die zorgen dat het water van de Singel schoon blijft. Het zijn niet de zoutwatermosselen die je in de restaurants voorgeschoteld krijgt, maar voor bepaalde Utrechters, zoals eenden en vissen, vormen ze een ware lekkernij. Toen ik gevraagd werd om een ontwerp aan te leveren voor dit elektriciteitskastje, wist ik dat het iets met water te maken moest hebben. Ik kijk zelf vanuit mijn huis uit over de Oudegracht, waar ik graag ga varen, suppen of als het écht warm is een duik neem. Water hoort bij Utrecht en schelpdieren blijkbaar ook!

  • Keukenstraat – Mai Linh Ly

De natuur is van jongs af aan al een grote inspiratiebron. Ik verdiep me graag in de herkomst van planten en geef deze graag op mijn eigen botanische wijze weer. Op dit elektriciteitskastje vind je een mix aan bloeiende planten. Deze planten zijn het hele jaar door te zien op het kastje, maar vanaf het vroege voorjaar tot in de late zomer kan je ook de levende versies van deze planten tegenkomen. Sommige in de Keukenstraat zelf, maar vele ook langs de Singel in het aanliggende Zocherpark.

ABC Straat – MOK-C

Bij het ontwerpen van deze illustratie hield ik er rekening mee dat het gebouw waar de verslavingszorg was gevestigd rond 2013, de Rietveldprijs had gewonnen. Het eerste originele ontwerp was dan ook in de bekende rood, geel, zwart en blauwe kleurcompositie die kenmerkend was voor de Nederlandse kunstbeweging ‘De Stijl’, waar Gerrit Rietveld lid van was. Omdat deze kleurcompositie in het huidige straatbeeld te intens bleek te zijn, is uiteindelijk gekozen voor een andere kleurcompositie, zoals nu te zien is.

  • Korte Smeestraat – Josje Sturm

Naast mijn werk voor Utca’s Finest en UTCA Tattoos is mijn grafische uitlaatklep Studio Brainsturm. Voor mijn kastje heb ik gekozen voor een combinatie van liefde voor Utrecht en een abstracte versie van mijn idee daarbij. Het is een utrechts tafereel, links het rode hart van de stad, rechts het stadse gevoel in de lockdown nachten van afgelopen jaar.

  • Oudegracht – Lasse van den Dikkenberg

Voor mijn ontwerp heb ik een linosnede gemaakt in zwart-wit, waar ik toch het liefst mee werk. In het ontwerp had ik vier maskers gemaakt omgeven door een serie krullende gezichten. Deze gezichten figureren vaker in mijn ontwerpen. Ik zie het als mijn vorm van automatisch schrift, zoals de surrealisten dat noemden. Als ik niet nadenk bij wat ik doe, vullen de ruimten zich met deze dromerige gezichten en krullen. Het ontwerp is vooral een ode aan Utrechtse kunst van jaren ’20. Het uiteindelijke ontwerp heb ik met acrylverf uit de losse pols op het kastje gezet. Ik wilde niet twee keer precies hetzelfde werk moeten maken. In het proces is een masker verloren gegaan en er zijn weer andere dromerige gezichten en krullen voor in de plaats gekomen.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A