Elk item begint als een nieuw verhaal

11 januari 2023

Sinds een tijdje is de Steenweg weer een vintagewinkel rijker. Na een start afgelopen zomer op nummer 38 heeft Benjamins in november 2022 zijn intrek genomen op nummer 43. Weer een winkel met tweedehandskleding zou je kunnen zeggen, maar Benjamins is meer dan alleen vintage. Klanten kunnen hier niet alleen kleding kopen, maar ook brengen en laten vermaken tot andere producten.

foto: Benjamins

En dat maakt het vintageaanbod in Utrecht nóg diverser want de grote hoeveelheid vintagewinkels in Utrecht laat zien dat dat er een verschuiving plaatsvindt van ‘fast fashion’ naar ‘slow fashion’. Het verhaal van Benjamins is gebaseerd op het verhaal van Benjamin Button die oud geboren wordt en elk jaar jonger wordt. Met de kleding die je bij Benjamins koopt is het net zo. Oud wordt jong en nieuw. Tweedehands, refurbisched, duurzaam of circulair.

Het concept Benjamins is een samenwerking tussen textielinzamelaar Sympany en Jyoti Daalmans. Waarbij de kleding wordt gesorteerd en geleverd door Sympany. Het grootste deel van de kleding is al eerder gedragen en bestaande materialen zijn de basis voor nieuwe producten. Zo werkt Benjamins aan een meer duurzame kledingindustrie.

“Wij zijn er voor iedereen en willen het vooroordeel van tweedehands doorbreken met unieke frisse en stijlvolle items”

Jyoti Daalmans.

De winkel biedt meer dan alleen kleding. Er zijn gerecyclede items te koop; gedragen kleding kan ingeleverd worden en er is een atelier waar kleding gerepareerd wordt. Benjamins is de toekomst van de kledingindustrie en elk item wordt gezien als het begin van een nieuw verhaal. Iedereen is uniek en daar bestaat geen one-size-fits-all collectie voor. “Wij zijn er voor iedereen en willen het vooroordeel van tweedehands doorbreken met unieke frisse en stijlvolle items”, aldus Jyoti Daalmans.

Naast de kleding van Sympany komen ook items uit Jyoti’s eigen collectie of uit die van mensen uit zijn netwerk. Hierdoor komen er ook uniekere spullen binnen. “Hier geen rekken vol gedragen kleding. Ieder kledingstuk is persoonlijk door onze handen gegaan. ‘Oude’ dingen worden jong, nieuw en fashionable. Tweedehands, refurbished, duurzaam of circulair. Noem het zoals je wilt. Wij zien ons als de toekomst van de kledingindustrie en elk item als begin van een nieuw verhaal.“

Kijk hier meer info over Benjamins

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A