Utrecht 900! Dit is er te doen

Het is feest! Donderdag 2 juni start Utrecht met het vieren van zijn 900ste verjaardag. Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan de Utrechters. Dat wordt tot en met 11 november feestelijk gevierd. Met honderden activiteiten en Utrecht 900-producten, georganiseerd en bedacht door Utrechters. Denk aan optredens, wandelingen, tentoonstellingen, quizzen, boeken en kunstwerken. En vooral veel feestelijke ontmoetingen.

2 juni starten de festiviteiten. We beginnen met het hijsen van de Utrecht 900 vlaggen voor het stadhuis en eindigen hoog in de lucht met een optreden van de Utrechtse band Kensington en stadsbeiaardier Malgosia Fiebig vanaf de Domtoren. Iedereen in de stad is uitgenodigd om dit mee te beleven.

Melodie van Utrecht

“Het was al een hele eer om laatst Uncharted te horen, gespeeld op de klokken van De Dom”, zegt Kensington-gitarist Casper Starreveld. En nu mogen we zelf met onze spullen naar boven! In een toch al bijzonder jaar een nieuw hoogtepunt. In onze eigen stad, spelen boven op de iconische Dom, terwijl het door de hele stad te horen en te zien is. Het zal een onvergetelijke show worden, met sowieso het beste uitzicht ooit. We zijn trots dat we een heel klein onderdeeltje zijn van de 900-jarige melodie van onze prachtige stad.”

Het feestelijke programma op 2 juni ziet er als volgt uit:

8.45 uur                              Hijsen Utrecht 900-vlaggen

Het college van burgemeester en wethouders hijst de Utrecht 900 vlaggen voor het stadhuis.

9 – 9.30 uur                       Utrechtse verhalen

Presentatie kinderboek ‘De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen’ samengesteld door Koos en Mathijs Meinderts. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Utrecht 900 Anke Klein overhandigen in het stadhuis de eerste exemplaren aan Utrechtse kinderen.  Aansluitend wordt buiten (Stadhuisbrug) het aftelbouwwerk Utrecht 900 van De Duvel en z’n ouwe Moer van 1 naar 0 dagen gezet.

10 – 14 uur                         Utrecht-900- anthem

De Utrechtse rapper Duimelot treedt op. Hij brengt onder meer met schoolkinderen het Utrecht 900 anthem Freedom City ten gehore. Dit nummer vormde de afgelopen weken de basis voor een aantal lessen in de klas. Na afloop van het optreden eten de kinderen taart met elkaar.

9.30 – 10.15 uur:            Overvecht  – Park de Watertoren (met wethouder Kees Diepeveen)

11.00 – 11.45 uur:          Vleuten De Meern – Dorpsplein 1 (met wethouder Anke Klein)

13.00 – 13.45 uur:          Hoograven – Tolsteegplantsoen, t.h.v nummer 27 (met wethouder Klaas Verschuure)

12.30-13.15 uur             Lunch

Lunch op Janskerkhof met 100 ouderen en 50 studenten, georganiseerd door Stichting Met je hart. Wethouder Rachel Streeflandis hierbij aanwezig.

14.45 – 15.45 uur            Start tijdreisnaar 1122

In Paleis Lofen, de plek waar 900 jaar geleden de stadsrechten getekend werden, geeft burgemeester Sharon Dijksma het startsein voor een tijdreis naar 1122. Aansluitend volgt een feestelijke wandeling naar het Utrechts Archief. Op de route zingen kinderen van de Kathedrale Koorschool en ook  de band Van Piekeren. Ruim 180 geportretteerden van Gekomen om te blijven staan met hun portret langs de route. In Het Utrechts Archief openen burgemeester Sharon Dijksma,  commissaris van de Koning Hans Oosters en wethouder Anke Klein onder meer de tentoonstelling 900 jaar Utrecht.    

16.00 – 17 uur                  Taart met Utrechtse jarigen

Utrecht trakteert! Alle Utrechtse jarigen (meer dan 1000) hebben een uitnodiging ontvangen om een taartje te komen eten in de Zadelstraat. Op de kop van de Zadelstraat bij de Mariaplaats snijdt een aantal jarigen samen met de Utrechtse bestuurders taarten aan en delen deze uit. Dit alles onder het toeziend oog van Nijn-hundred. Deze Nijntje van 5 meter hoog houdt in een passend jurkje tot en met 11 november toezicht op activiteiten van Utrecht 900. Duimalot en BENR geven een kort optreden, stadsomroepers zorgen voor verdere sfeer.

16.30- 20.45 uur              Muziek en dans

Op de Mariaplaats, Neude, Janskerkhof, Stadhuisplein, Wed en Stadhuisbrug treden Utrechtse muziek- en dansgezelschappen op als ‘voorprogramma’ van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en Kensington op de Domtoren.    

20.45 -22.00 uur              Utrecht 900 concert vanaf de Domtoren

De Utrechtse Klokkenspel Vereniging heeft het initiatief genomen voor het hoogtepunt van de 900-ste verjaardag van Utrecht. Het concert start met het luiden van de klokken van de Domtoren door het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Na een welkom door burgemeester Sharon Dijksma speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig enkele nummers van Kensington.  Aansluitend neemt de band het over. Kensington speelt op 100 meter hoogte. Dit bijzondere Utrecht 900 concert is op grote schermen te zien en te horen op het Domplein, Stadhuisplein, de Neude en het Janskerkhof.

Nog veel meer!

Naast de bovengenoemde activiteiten, zijn alle Utrechtse musea op 2 juni gratis te bezoeken. En onder de de leus De Domstad Deelt Uit trakteren 9 Utrechtse toprestaurants op 900 amuses.

Na 2 juni is er het hele Pinksterweekend nog feest in de stad.  Zo is het schilderij de Vaandeldrager van Rembrandt gratis in het Centraal Museum te bewonderen. Naast de tentoonstelling De Gezonde Stad, kunt u de expositie Gardening in en rond Oud Amelisweerd bezoeken of gaan naar Come Alive in het Muntgebouw. Ook de Catharina Dansparade, de theatervoorstelling Scheur in de tijd van het Filiaal, De Groate Utreg Kwis met bekende UtrechtersUtrecht Pride,  theatervoorstelling Straatslim van Stut & Straatnieuwsen, Bazaar Fantasia van het Rosa Ensemble zijn te bezoeken. En kunstenaar Annabel Schouten start met het maken van de kunstwerken rondom de tien herinneringsbomen in de stad.  

Het volledige programma voor 2 juni t/m 11 november, vindt u op utrecht900.nl (agenda). Let’s go!

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A