Zoeken

Nieuws

02 juni 2020

Utrecht is jarig!

Utrecht jarig

Utrecht bestaat vandaag 898 jaar. Over precies twee jaar is het 900 jaar geleden dat Utrecht haar stadsrechten kreeg. In 2022 wordt dit gevierd van 2 juni (Stadsdag) tot 11 november (Sint Maarten), met een programma voor, door, met en van Utrecht. Tegelijkertijd is het een moeilijke en uitdagende tijd, waarin we op zoek zijn naar nieuwe manieren van samen-leven in het ‘nieuwe normaal’. In een videoboodschap feliciteert burgemeester Jan van Zanen Utrecht én roept hij op om mee te doen, ‘want alleen samen maakten én maken we deze stad’.

Centraal in de viering staat ‘Utrecht, Stad zonder Muren’. Utrecht staat – net als in 1122 – op een schakelpunt. Als één van de snelst groeiende steden van Nederland combineert Utrecht de rijke historie met grootstedelijke vernieuwing. Het is de uitdaging een stad zonder muren te blijven; open, gastvrij en verbonden met elkaar. Iedereen kan het begrip ‘muur’ een eigen invulling geven, ondersteund door vier verhaallijnen: ik word geboren, ik groei, ik leef, ik ben gekomen om te blijven. Bovendien is ‘zonder muren’ actueler dan ooit: 1,5 meter afstand van elkaar is de nieuwe norm. De afstand vormt een muur van lucht en soms komen thuis spreekwoordelijk de muren op ons af.

Utrecht gaat deze uitdaging aan, met alle creativiteit en veerkracht die de stad heeft. 900 jaar geleden bouwden Utrechters een stadsmuur voor hun bescherming en veiligheid, maar we braken deze ook weer af toen een muur niet meer nodig was. We legden er het singelpark voor terug. Nu, in de 21e eeuw, wil Utrecht gezond samen-leven, met iedereen, zonder muren.

Projectorganisatie
Vanuit de ‘Coalitie Utrecht 900 Jaar’ wordt gewerkt aan de verdere voorbereidingen. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2020 een projectorganisatie aan de slag gaat die de coördinatie van de viering op zich neemt. Het uitgangspunt is een viering voor iedereen, gemaakt door Utrecht(ers). Dit betekent dat net zoals bij de Tourstart 2015, het Stijljaar in 2017 en 20 jaar Leidsche Rijn in 2018, bewoners en organisaties in de stad worden uitgedaagd om de viering mede te organiseren en initiatieven te nemen. De projectorganisatie faciliteert, maar organiseert zelf geen activiteiten. Momenteel onderzoekt een kwartiermaker welke organisatievorm het meest geschikt is en welke financieringsstructuur het meest effectieve en efficiënte programmabudget genereert, ook om het aanvragen van een eventuele (financiële) bijdrage door initiatiefnemers zo eenvoudig mogelijk te maken.

Coalitie Utrecht 900 Jaar
De gemeente Utrecht werkt samen met de Provincie Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden én vele partners (zoals Het Utrechts Archief, de Bibliotheek Utrecht, Universiteit Utrecht, DOMunder, Ondernemersfond Utrecht, Sport Utrecht en ZIMIHC), bewoners, ondernemers en ‘critical friends’ samen in de ‘Coalitie Utrecht 900 Jaar’. Laat alvast de plannen, initiatieven en ideeën die invulling geven aan ‘Utrecht, Stad zonder Muren’ weten via utrecht900.nl.

Overige berichten

03 juli 2020

Lekker op vakantie met Heirloom en Margaret Wines

Vakantie in Utrecht gaat dit jaar extra bijzonder worden. Heirloom Venue organiseert samen met Margaret Wines een zomer vol verrassende evenementen.

26 juni 2020

Tijdelijke uitbreiding voetgangersgebied centrum

Vanaf zaterdag 27 juni breidt de gemeente Utrecht stapsgewijs het voetgangersgebied in het centrum uit. Hiermee kunnen bezoekers en bewoners eenvoudiger afstand van elkaar houden en zodoende verantwoord blijven winkelen en wandelen in het centrum.…

19 juni 2020

Op vakantie in Utrecht

Lekker op vakantie in de stad Utrecht? Dan is dit luxe arrangement iets voor jou.

19 juni 2020

Steeds meer winkels open tijdens koopavond

De eerste koopavonden in het centrum zijn, sinds ze weer werden ingevoerd, goed bezocht. Onder meer Grit Optiek, De Bijenkorf, Decathlon, Thom Broekman en De Rode Winkel openden de afgelopen weken weer hun deuren tijdens de koopavond.

18 juni 2020

‘Amsterdam en Utrecht door winkelaanbod populairst voor stedentrip’

Amsterdam en Utrecht zijn bij het hele gezin het populairst voor een stedentrip. Dat komt vooral door het winkelaanbod, blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

02 juni 2020

De Wijze Kater weer open

De Wijze Kater aan de Mariaplaats gaat weer open. De zaak krijgt echter wel een nieuwe insteek. Zo wordt het een plek waar veel verschillende ondernemers hun spullen te koop aan kunnen bieden.

26 mei 2020

Spoorwegmuseum vanaf 1 juni weer open

Het Spoorwegmuseum gaat volgende week, op Tweede Pinksterdag, weer open. Het museum is ingericht op de 1,5 meter samenleving en werkt met vooraf vastgestelde aankomsttijden. Online reserveren is dan ook verplicht. Dit kan vanaf nu via de website.

26 mei 2020

Restaurant Huize Molenaar tijdelijk open voor publiek

Het restaurant in Huize Molenaar op de Korte Nieuwstraat opent vanaf 1 juni tijdelijk haar deuren voor het publiek. Sinds 1892 is Huize Molenaar een besloten, beetje mysterieus restaurant dat normaal gesproken alleen geopend is voor gezelschappen.…