Nieuws

26 juli 2019

‘Op naar de nieuwe Post!’

Sandra en Erik van Doorn Van Broese Boekverkopers

Het Vredenburgkwartier staat bekend om zijn vele winkels en horecagelegenheden. Veelal vind je hier de grote ketens en ook menig restaurant en café mag hier op landelijke bekendheid rekenen. Maar onderschat ook de diversiteit niet in dit centrumkwartier. Er zijn tal ondernemers die iets speciaals willen neerzetten in dit kwartier, die hun nek uitsteken.

Neem maar eens het Zeister ondernemersechtpaar Van Doorn. Een paar jaar geleden staken zij behoorlijk hun nek uit door de naam Broese weer terug te brengen op de Stadhuisbrug, de plek waar het al sinds 1974 had gefloreerd. Inmiddels zijn ze al weer vijf jaar thuis in het Vredenburgkwartier. Maar niet voor lang meer, want begin 2020 worden ze trotse medebewoners van het monumentale herontwikkelde postkantoor op de Neude: Post Utrecht in het Stadhuiskwartier.

Boekverkopers

De huidige locatie is natuurlijk nog steeds prachtig. Midden in het centrum, tegenover het stadhuis en op slechts twee steenworpen afstand van de Dom. Broese Boekverkopers, want die toevoeging moest wel echter de naam komen, is een vertrouwd adres voor de Utrechtse boekenliefhebber en ver daarbuiten. Na een befaamd verleden onder de namen Broese Kemink, Broese Wristers en Selexyz Broese, leek in 2014 onder de naam Polare een einde te komen aan de rijke geschiedenis van de boekhandel in hartje Utrecht. Tot dat op 28 maart van dat jaar bekend werd dat Erik en Sandra van Doorn, eigenaren van boekhandel Kramer & van Doorn in Zeist de winkel nieuw leven in gingen blazen. Daarmee kwam de oude vertrouwde naam Broese weer terug in het straatbeeld. Broese Boekverkopers was een feit.

Post Utrecht

De boekhandel is een van de grootste in Nederland en heeft in Utrecht een geschiedenis die teruggaat naar 1845. Een begrip in Utrecht en omgeving. Ten tijde van het gesprek dat wij hadden met het echtpaar Van Doorn, werd duidelijk dat de al langer spelende vraag over verhuizing van Broese naar het nieuw ontwikkelde postkantoor op de Neude, beantwoord werd. Wat niemand meer leek te verwachten, gebeurde toch: vanaf begin 2020 is Broese te vinden in het monumentale ‘Post Utrecht.’

Gekoesterde wens

De Stadhuisbrug wordt dan na al die jaren verlaten en ingeruild voor een prachtige nieuwe locatie aan de Oudegrachtzijde van het multifunctionele complex en daarmee volgt Broese de Openbare Bibliotheek die eerder al koos voor die plek. Zo blijven de twee elkaar op hun nieuwe locaties dus trouw. Voor Broese gaat hiermee een gekoesterde wens toch nog in vervulling, want lang leek het er op dat de boekhandel de ‘bieb’ niet zou kunnen volgen naar het nieuwe complex. “Hier zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee”, aldus Erik en Sandra van Doorn. “Wij kijken er naar uit op deze inspirerende locatie een onderscheidende boekhandel voor de stad Utrecht neer te zetten, zowel in formaat als in kwaliteit zoals die sinds jaar en dag van ons wordt verwacht. Ook is het prettig dat de gewaardeerde samenwerking met de bibliotheek op deze wijze weer onder één dak voortgezet kan worden. Een boekenpaleis gericht op de toekomst dat een ‘City of Literature’ waardig zal zijn in deze, in vele opzichten, uitdagende tijden!”

Iconische naam

Vijf jaar geleden is het al weer dat Erik en Sandra van Doorn de failliete boedel van Polare overnamen en de iconische naam weer terug brachten. “Het eerste wat we deden was de naam Broese in ere herstellen. Want hoe kun je die nou weggooien. Voor het eerst was de boekhandel geen onderdeel meer van een keten en konden we zelf het beleid in de winkel bepalen. Zo zijn we weer teruggegaan naar het aanbieden van een groot assortiment. Dat is ook onze kracht in onze winkel Kramer & Van Doorn in Zeist. En dat loopt goed. Waarbij we moeten zeggen dat Broese het natuurlijk als winkel nooit slecht heeft gedaan, dit in tegenstelling tot de ketens waartoe het heeft behoord. De overname van Broese is een verrijking van ons leven.”

Van Vredenburgkwartier naar Stadhuiskwartier

De eigenaren van Broese kunnen de verdeling van het centrum in kwartieren vooral waarderen vanwege het onderscheid dat daarmee wordt aangebracht in de verschillende delen van het centrum. “Zonder deze verdeling, zou het centrum een te groot geheel zijn. Dan zijn er ook te veel verschillende belangen en bereik je uiteindelijk niets. Binnen afgebakende, kleinere gebieden is de saamhorigheid groter en gedeeld belang leidt tot meer. Wij hebben persoonlijk niet zo veel met het Vredenburgkwartier an sich, maar wel met dit deel van het centrum. Wij zitten natuurlijk ook in de uiterste hoek van het gebied. Wel denken wij dat het voor de consument niet zo veel uit maakt. Maar de indeling leidt wel tot een meer professionele en persoonlijke benadering voor, door en namens de ondernemers.”

Vanaf 2020 dus vinden we Broese terug in het Stadhuiskwartier maar nog steeds met uitzicht op de Oudegracht.

Tekst: Thijs-Jan Lanning

Foto: Angeliek de Jonge

Overige berichten

12 november 2019

Tweede Domtoren siert Hoog Catharijne

In samenwerking met de Stichting Utrechts Eigen Dom is er een tweede Domtoren geplaatst in Stadskamer in Hoog Catharijne. ’s Avonds wordt deze versie van de Domtoren prachtig verlicht. Tot en met 4 december 2019 kan worden genoten van een…

08 november 2019

Route tweede etappe Vuelta bekend

Utrecht heeft dinsdag de route van de tweede etappe van de Ronde van Spanje in 2020 bekendgemaakt. De renners rijden op zaterdag 15 augustus via de Biltsestraatweg de stad in en dan via een lus langs het Griftpark naar de finish op de Leuvenlaan in…

08 november 2019

Sint Maarten Parade Utrecht

Op zaterdag 9 november is het weer tijd voor de jaarlijkse Sint Maarten Parade. Een stoet van ruim 1000 mensen trekt dan weer door het centrum met lichtsculpturen en zelfgemaakte lampions.

11 oktober 2019

Kom naar de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

Op zaterdag 12 oktober wordt de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis gevierd. Duik in het verleden van Utrecht tijdens een boordevol avond- en nachtprogramma met lezingen, talkshows, (VR) tours, muziek, exposities, theater en debat.

27 september 2019

Streekbierfestival Utrecht herfsteditie

Op 31 oktober, 1-2 en 3 november vindt de 11e editie van het Streekbierfestival plaats. Vier dagen lang genieten van meer dan zestig Nederlands gebrouwen bieren, geschonken in dertig unieke cafés in het centrum van Utrecht.

20 september 2019

Pianisten zetten Domtoren in het licht

Première ‘Keys of Light’ op 15 oktober in UtrechtVanaf 15 oktober tot en met 21 december vindt ’s avonds iets bijzonders plaats op het Utrechtse Domplein: een klank- en lichtspel met de interactieve piano-installatie…

04 september 2019

'Utrechters laten zien wat er zo leuk is aan Utrecht'

CMU-campagne moet meer bezoekers uit de regio trekken UTRECHT – Op woensdag 4 september gaat een nieuwe campagne live, gericht op bezoekers uit regio Utrecht. Het doel: mensen uit omliggende gemeenten verleiden om het centrum van Utrecht te…

24 juli 2019

CMU kiest O-Utrecht voor najaarscampagnes

Tijdens de jaarbijeenkomst in Het Huis in maart kondigde Centrummanagement Utrecht (CMU) al aan dat er dit jaar veel aandacht zou gaan naar de marketing van het centrum. Achter de schermen is hard gewerkt aan het uitwerken van een aantal toffe…

28 juni 2019

Eten en drinken bij Lepeltje Lepeltje in Utrecht

Dit weekend is het weer zover. Het foodfestival Lepeltje Lepeltje is weer neergestreken in het Lepelenburg.