Nieuwe bomen op Vredenburgplein

17 maart 2023

De gemeente gaat drie nieuwe bomen planten op het Vredenburgplein. Daarnaast wordt onderhoud gepleegd aan de overige bomen op het Vredenburgplein en de omliggende straten.

Eind 2021 werden twee platanen gekapt die in zeer slechte staat verkeerden. De boomstronken bleven staan. Ook staat er een boom (linde) die bij de herinrichting van het plein is geplant die niet aanslaat.

De twee boomstronken worden verwijderd en op de plekken van de platanen worden twee fladderiepen geplant. Deze boomsoort zorgt voor meer diversiteit op het plein en trekt meer vogels en insecten aan dan een plataan. Op de plek van de dode linde komt een nieuwe linde. De nieuwe bomen worden aangevoerd met een oplader en worden ingehesen.

Daarnaast worden bij alle bomen op het Vredenburgplein en de omliggende straten (de drie nieuwe bomen en de overige 9) maatregelen genomen bij de boomspiegels om de bodemluchthuishouding te verbeteren. Het bestaande materiaal (stabilizer) in de boomspiegels wordt verwijderd en nieuw materiaal wordt aangebracht dat meer lucht en zuurstof doorlaat. Ook komen er andere beluchtingsputten en roosters.

Wat betekent dit voor de omgeving?

  • De werkzaamheden vinden plaats op maandag 20, dinsdag 21 en donderdag 23 maart.
  • Op woensdag zijn er geen werkzaamheden in verband met de markt.
  • Op het plein wordt een werkvak van 25×25 meter gemaakt; dit wordt afgezet met hekken. De werkzaamheden vinden plaats binnen de hekken en ook de materialen worden binnen de hekken opgeslagen. 
  • Het werkvak bevindt zich op de plek waar Manneken Pis normaal terras heeft; maandag en dinsdag is dit dus niet mogelijk. Dit is met de ondernemer afgestemd.
  • Voor aanvang van de markt wordt het werkvak weer verwijderd.
  • Werkzaamheden die buiten het werkvak worden uitgevoerd, vinden plaats achter lage dranghakken in verband met de veiligheid.
  • Ter bescherming van het natuursteen kunstwerk worden stalen rijplaten neergelegd.
  • Er is een verkeersregelaar aanwezig om de vervoersbewegingen op het plein in goede banen te leiden.
  • U kunt mogelijk geluidshinder ondervinden van de werkzaamheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Paul Manten, p.manten@utrecht.nl.

terug naar boven 30570F03-7F2B-4F39-A60C-C00650622D8A