Nieuws

02 november 2016

Sint Maartenfeest: een hele week delen

Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar en werd zo het symbool voor barmhartigheid en solidariteit. In 2016 is het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten werd geboren in Hongarije. Dit wordt gevierd in vele Sint Maartenssteden in Europa. En in Utrecht duurt het feest zelfs ruim een week!

We starten op zaterdag 5 november om 18.00 uur met la Caravane de Saint Martin. Deze optocht met het verlichte paard trekt door de historische binnenstad en zit boordevol muziek, performance en prachtige lichtbeelden. Beginpunt is het Domplein en onderweg wordt als startsein van Winter Utrecht de feestverlichting in de binnenstad ontstoken. Eindpunt van de tocht is Museum Catharijneconvent waar na afloop het feest nog even verder gaat.

Op zondag 6 november is er op meer dan 30 locaties een programma rond Sint Maarten, o.a. in Paushuize, de Getrudiskathedraal en het Centraal Museum. Ook voor kinderen is er veel te doen. Zo kun je proefjes doen met snoep in het Universiteitsmuseum en hangt er in de bibliotheek een gigantische Sint Maarten strip-kleurplaat van 8 meter lang. Op de Stadhuisbrug en omgeving vindt voor de vijfde keer de Sint Maartensmarkt plaats met verrassende producten, muziek en theater. Aan de tafel van Rollende Resto kun je in dialoog gaan over actuele thema’s. De Tussenvoorziening organiseert in het Stadhuis een Vrijwilligers Vrijmarkt: een informatieve, maar vooral ook grappige middag ism het Comedyhuis Utrecht waar je jouw onvermoede talenten kunt ontdekken.

In de tussenliggende week van 8 t/m 12 november is er iedere dag een lunchlezing over Sint Maarten in Museum Catharijneconvent door wetenschappers van de Universiteit Utrecht Centre for Medieval Studies. De tentoonstelling van Kunstliefde in de Domkerk ‘SHARE Art in Free-Dom’ is nog tot en met 20 november te zien.

Op vrijdag 11 november is er naast de gebruikelijke viering in de wijken ook een bijzonder getijdenconcert in de Catharinakathedaal met drie gregoriaanse koren die Sint Maartensmuziek zingen uit verschillende Europese bronnen. Aanvang 17.00 uur, toegang gratis.

De Sint Maartensweek wordt afgesloten met de speciaal gecomponeerde Opera ‘Martine en Martinus’ op 11, 12 en 13 november in de Domkerk.  Een toegankelijke opera voor liefhebbers van álle soorten muziek, uitgevoerd door DOX, kinderkoor, solisten, vocale en instrumentale ensembles van de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas. Regie Aram Adriaanse, vormgeving Guus van Geffen en HKU. De toegang is gratis met collecte na afloop.

Kijk voor het volledige programma op www.sintmaartenutrecht.nl

Overige berichten

17 maart 2017

Rietveldstoelen voor en door de stad

Op de Stadhuisbrug is al sinds eind februari de eerste, door CMU mogelijk gemaakte, Rietveldstoel XL te bewonderen.  Sinds donderdag 9 maart is ook op het Stadsplateau in Utrecht een exemplaar te bewonderen. Deze stoel is gemaakt door…

17 februari 2017

Dick Bruna overleden

Dick Bruna is gisteravond overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.

17 februari 2017

Maria in Museum Catharijneconvent

Op 10 februari gaat de tentoonstelling Maria van start in Museum Catharijneconvent. Deze nieuwe tentoonstelling gaat over het opmerkelijke levensverhaal van de Heilige Maria, van Joods meisje tot hemelse koningin. Je leert haar kennen en ontdekt…

25 november 2016

Het wordt weer Knüss deze winter

Het Knüss Winterfest omarmt ook dit jaar weer de winter! Na een succesvolle eerste editie vorig jaar transformeert de Utrechtse binnenstad op 9, 10 en 11 december weer in een winters paradijs waar je het vanzelf warm van krijgt. Kom ook en…

04 november 2016

Presentatie nieuwe winterverlichting tijdens Sint Maarten Parade Utrecht

Morgen, 5 november, is het eindelijk zover. Dan presenteert Centrummanagement Utrecht (CMU) de nieuwe winterverlichting. Tijdens de Sint Maarten Parade ontsteekt wethouder Kreijkamp op de Mariaplaats de sfeerverlichting die het centrum feestelijk…

01 november 2016

MyMuesli opent eerste Nederlandse vestiging

De Duitse winkelketen MyMuesli opent binnenkort haar eerste fysieke winkel in Nederland. Deze eerste vestiging in komt aan de Lange Elisabethstraat 6 in Utrecht.

23 september 2016

P-Route Fiets vernieuwt

Ruim een jaar geleden introduceerde gemeente Utrecht de ‘P-route fiets’. Digitale borden langs de fietsroutes die vrije stallingsplekken voor de fiets tonen. Hiermee is Utrecht de eerste stad ter wereld die de fiets op gelijke voet zet…

23 september 2016

Zusje H&M opent deuren in Utrecht

Modeketen & Other Stories heeft op 16 september zijn tweede winkel in Nederland geopend. Het filiaal is gelegen aan de Oudegracht in Utrecht, waar voorheen een winkel van Zara gevestigd was.

24 juni 2016

Hoofdpoort Kasteel Vredenburg op zijn plek

Deze zomer opent de parkeergarage Vredenburg. De hoofdpoort van Kasteel Vredenburg is hier, voor het eerst sinds de 16e eeuw, weer te zien: op de plek waar ze eeuwen onder het zand lagen. Vóór de stenen poort zijn de overblijfselen…