Nieuws

17 maart 2017

Rietveldstoelen voor en door de stad

Op de Stadhuisbrug is al sinds eind februari de eerste, door CMU mogelijk gemaakte, Rietveldstoel XL te bewonderen.  Sinds donderdag 9 maart is ook op het Stadsplateau in Utrecht een exemplaar te bewonderen. Deze stoel is gemaakt door studenten van de opleiding stand- en decorbouw van Nimeto Utrecht.

De gemeente Utrecht plaatst zes stoelen van Gerrit Rietveld, Utrechts meest beroemde architect en meubelontwerper, op diverse plekken in de stad. Utrecht en Amersfoort staan in het teken van het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design, 100 jaar De Stijl. De plaatsing van de stoelen is een van de initiatieven in het kader van het themajaar.

De stoelen zijn gemaakt door 11 studenten van de Utrechtse mbo-vakschool die gedurende 4 maanden aan de stoelen hebben gewerkt. De stoelen zijn in exact dezelfde RAL kleuren geschilderd als de originele stoel en wegen circa 150 kg per stuk, zonder het stalen onderstel. De stoelen staan vanaf 15 maart op de volgende plekken: Stadsplateau, Adriaen van Ostadelaan, Máximapark, ’t Goylaan en voor het gebouw van Provincie Utrecht. De stoelen zijn mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht Stationsgebied, Ondernemersfonds Utrecht Jaarbeurs en BAM.

Gerrit Rietveld
Gerrit Thomas Rietveld werd op 24 juni 1888 geboren in Utrecht. Rietveld had zijn eigen meubelmakerij aan de Adriaen van Ostadelaan waar hij eerst nog experimentele en onbeschilderde meubels ontwierp. Pas toen hij voor zijn eigen kinderen meubels ging maken, kwamen de kleuren. Primaire kleuren rood, geel en blauw. Hij zei er zelf ooit over: “Deze stoel was speciaal gebouwd om te laten zien hoe je met eenvoudige materialen een mooi object kan maken. Ik verzaagde een houten plaat in planken en rechthoeken. Ik deelde het middelste paneel in twee stukken: het zitvlak en de rugsteun en ik maakte het frame uit verschillende lengtes van de plank. Het kwam nooit bij me op dat dit object zo belangrijk zou worden dat het zelfs de architectuur zou beïnvloeden.”

Rietveld ontwikkelde zich van meubelmaker tot architect en maakte ontwerpen voor verbouwingen en interieurs van huizen en gebouwen. Zijn eerste huizenontwerp was voor het Rietveld-Schröderhuis in 1924 en dat zou later één van zijn beroemdste werken worden. Het huis krijgt wereldwijde media-aandacht en staat sinds 2000 op de beschermde Wereld erfgoedlijst van Unesco.

Over het themajaar Mondriaan to Dutch Design
Het themajaar Mondriaan to Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio’s door het hele land. Utrecht & Amersfoort hebben hierin de krachten gebundeld en bieden gezamenlijk een uitgebreid programma aan. Voor het programma van alle deelnemende steden: mondriaantotdutchdesign.nl. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op destijlutrechtamersfoort.nl.

Overige berichten

01 september 2017

Een stukje Finland in het Stadhuiskwartier

Pentik biedt een volledig assortiment woondecoratie: keramiek servies, glaswerk, maar ook meubels, lantaarns, lampen, sierkussens en handgemaakte kaarsen. Wat Pentik definieert is een gezelligere en zachtere vorm van de eenvoudige Scandinavische…

16 juni 2017

Eerste Utrecht Canal Pride

Op 17 juni kleurt Utrecht roze als de eerste Utrecht Canal Pride door de grachten van de stad trekt! Meer dan 25 boten van organisaties uit de LHBT+ gemeenschap varen tussen 13:00 – 17:00 uur over de Oudegracht!

09 juni 2017

Firma Pickels start zoektocht naar beste burger

Hamburgerrestaurant Firma Pickles schakelt de hulp van heel Nederland in bij de zoektocht naar een nieuwe burger op de menukaart. Het van oorsprong Utrechtse bedrijf roept hamburgerfanaten op om hun creativiteit en kookkunsten erop los te laten om…

12 mei 2017

Nieuwe winkel en ontwerpstudio in Utrecht

Het Jansveld te Utrecht is een winkel rijker. In een zijstraat van de Voorstraat is ‘The Domestic Botanist’ geopend, een combinatie van ontwerpstudio en winkel. Hier staat het verhaal achter ontwerpers en producten centraal.

17 februari 2017

Dick Bruna overleden

Dick Bruna is gisteravond overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.

17 februari 2017

Maria in Museum Catharijneconvent

Op 10 februari gaat de tentoonstelling Maria van start in Museum Catharijneconvent. Deze nieuwe tentoonstelling gaat over het opmerkelijke levensverhaal van de Heilige Maria, van Joods meisje tot hemelse koningin. Je leert haar kennen en ontdekt…

25 november 2016

Het wordt weer Knüss deze winter

Het Knüss Winterfest omarmt ook dit jaar weer de winter! Na een succesvolle eerste editie vorig jaar transformeert de Utrechtse binnenstad op 9, 10 en 11 december weer in een winters paradijs waar je het vanzelf warm van krijgt. Kom ook en…

04 november 2016

Presentatie nieuwe winterverlichting tijdens Sint Maarten Parade Utrecht

Morgen, 5 november, is het eindelijk zover. Dan presenteert Centrummanagement Utrecht (CMU) de nieuwe winterverlichting. Tijdens de Sint Maarten Parade ontsteekt wethouder Kreijkamp op de Mariaplaats de sfeerverlichting die het centrum feestelijk…

02 november 2016

Sint Maartenfeest: een hele week delen

Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar en werd zo het symbool voor barmhartigheid en solidariteit. In 2016 is het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten werd geboren in Hongarije. Dit wordt gevierd in vele…