Nieuws

17 maart 2017

Rietveldstoelen voor en door de stad

Op de Stadhuisbrug is al sinds eind februari de eerste, door CMU mogelijk gemaakte, Rietveldstoel XL te bewonderen.  Sinds donderdag 9 maart is ook op het Stadsplateau in Utrecht een exemplaar te bewonderen. Deze stoel is gemaakt door studenten van de opleiding stand- en decorbouw van Nimeto Utrecht.

De gemeente Utrecht plaatst zes stoelen van Gerrit Rietveld, Utrechts meest beroemde architect en meubelontwerper, op diverse plekken in de stad. Utrecht en Amersfoort staan in het teken van het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design, 100 jaar De Stijl. De plaatsing van de stoelen is een van de initiatieven in het kader van het themajaar.

De stoelen zijn gemaakt door 11 studenten van de Utrechtse mbo-vakschool die gedurende 4 maanden aan de stoelen hebben gewerkt. De stoelen zijn in exact dezelfde RAL kleuren geschilderd als de originele stoel en wegen circa 150 kg per stuk, zonder het stalen onderstel. De stoelen staan vanaf 15 maart op de volgende plekken: Stadsplateau, Adriaen van Ostadelaan, Máximapark, ’t Goylaan en voor het gebouw van Provincie Utrecht. De stoelen zijn mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht Stationsgebied, Ondernemersfonds Utrecht Jaarbeurs en BAM.

Gerrit Rietveld
Gerrit Thomas Rietveld werd op 24 juni 1888 geboren in Utrecht. Rietveld had zijn eigen meubelmakerij aan de Adriaen van Ostadelaan waar hij eerst nog experimentele en onbeschilderde meubels ontwierp. Pas toen hij voor zijn eigen kinderen meubels ging maken, kwamen de kleuren. Primaire kleuren rood, geel en blauw. Hij zei er zelf ooit over: “Deze stoel was speciaal gebouwd om te laten zien hoe je met eenvoudige materialen een mooi object kan maken. Ik verzaagde een houten plaat in planken en rechthoeken. Ik deelde het middelste paneel in twee stukken: het zitvlak en de rugsteun en ik maakte het frame uit verschillende lengtes van de plank. Het kwam nooit bij me op dat dit object zo belangrijk zou worden dat het zelfs de architectuur zou beïnvloeden.”

Rietveld ontwikkelde zich van meubelmaker tot architect en maakte ontwerpen voor verbouwingen en interieurs van huizen en gebouwen. Zijn eerste huizenontwerp was voor het Rietveld-Schröderhuis in 1924 en dat zou later één van zijn beroemdste werken worden. Het huis krijgt wereldwijde media-aandacht en staat sinds 2000 op de beschermde Wereld erfgoedlijst van Unesco.

Over het themajaar Mondriaan to Dutch Design
Het themajaar Mondriaan to Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio’s door het hele land. Utrecht & Amersfoort hebben hierin de krachten gebundeld en bieden gezamenlijk een uitgebreid programma aan. Voor het programma van alle deelnemende steden: mondriaantotdutchdesign.nl. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op destijlutrechtamersfoort.nl.

Overige berichten

10 november 2017

Zaterdag 11 november Le Bazarre op de Neude

De laatste van het jaar, maar stiekem ook de allerleukste! Zaterdag 11 november mag dan misschien fris en winters zijn, maar niets is zo gezellig als een knusse Le Bazarre met een kampvuurtje en gluhwein op Utrechts' bekendste plein... de Neude!…

06 oktober 2017

It's all about Christmas opent winkel

Op 5 oktober is de pop-up winkel van It's all about christmas geopend in het oude winkelpand van C&A. Verspreid over twee verdiepingen vind je hier over een paar weken zo’n 3000 verschillende kerstartikelen. De winkel blijft ongeveer 3…

06 oktober 2017

De Sint Maarten Parade geeft Utrecht licht

De Sint Maarten Parade trekt dit jaar voor de zevende keer door de binnenstad van Utrecht en wel op zaterdag 4 november. De optocht is een feest van licht waar iedereen welkom is.

22 september 2017

Winkels Hoog Catharijne en binnenstad langer open

Alle winkels in Hoog Catharijne zijn vanaf 1 november op maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur open. Op zondag zullen de winkels open zijn tot 18.00 uur. Volgens Jan Hagenouw, voorzitter van de belangenvereniging Hoog Catharijne en…

01 september 2017

Een stukje Finland in het Stadhuiskwartier

Pentik biedt een volledig assortiment woondecoratie: keramiek servies, glaswerk, maar ook meubels, lantaarns, lampen, sierkussens en handgemaakte kaarsen. Wat Pentik definieert is een gezelligere en zachtere vorm van de eenvoudige Scandinavische…

16 juni 2017

Eerste Utrecht Canal Pride

Op 17 juni kleurt Utrecht roze als de eerste Utrecht Canal Pride door de grachten van de stad trekt! Meer dan 25 boten van organisaties uit de LHBT+ gemeenschap varen tussen 13:00 – 17:00 uur over de Oudegracht!

09 juni 2017

Firma Pickels start zoektocht naar beste burger

Hamburgerrestaurant Firma Pickles schakelt de hulp van heel Nederland in bij de zoektocht naar een nieuwe burger op de menukaart. Het van oorsprong Utrechtse bedrijf roept hamburgerfanaten op om hun creativiteit en kookkunsten erop los te laten om…

12 mei 2017

Nieuwe winkel en ontwerpstudio in Utrecht

Het Jansveld te Utrecht is een winkel rijker. In een zijstraat van de Voorstraat is ‘The Domestic Botanist’ geopend, een combinatie van ontwerpstudio en winkel. Hier staat het verhaal achter ontwerpers en producten centraal.

17 februari 2017

Dick Bruna overleden

Dick Bruna is gisteravond overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.