Nieuws

23 september 2016

P-Route Fiets vernieuwt

Ruim een jaar geleden introduceerde gemeente Utrecht de ‘P-route fiets’. Digitale borden langs de fietsroutes die vrije stallingsplekken voor de fiets tonen. Hiermee is Utrecht de eerste stad ter wereld die de fiets op gelijke voet zet met de auto op het gebied van parkeren. En nu gaat Utrecht nog een stap verder: er worden extra stallingen op het systeem aangesloten, de borden worden beter zichtbaar en er komt meer informatie op de borden, zoals over beschikbare boven- en benedenrekken. Vanaf vandaag, 2 september, is het resultaat op straat zichtbaar.

Juni 2015 is de P-route fiets geïntroduceerd. Doel was om fietsers nog beter te faciliteren en daarmee het fietsen nog aantrekkelijker te maken, stallingen beter vindbaar te maken en hun capaciteit beter te benutten. Dit laatste lijkt gelukt. Er is een licht stijgende lijn in de bezetting van de fietsenstallingen die zijn aangesloten op de P-route.

Uit een evaluatieonderzoek blijkt dat het merendeel van de stallers dat bekend is met het systeem, hier tevreden over is. Ook kwam er een aantal verbeteringen uit naar voren. Zo wensten fietsers een betere zichtbaarheid van de verwijsborden, meer informatie in de stallingen en ook informatie via app’s. Met deze wensen is de gemeente aan de slag gegaan, samen met LumiGuide, de bouwer van het systeem.

Verbeteringen
De p-route wordt op de volgende punten verbeterd:

  • Betere zichtbaarheid bij alle nieuw te plaatsen borden (iets groter en voorzien van backlight).
  • Nieuwe masten werken op zonne-energie.
  • Meer informatie in de Vredenburgstalling door een intern verwijzingssysteem en een nieuw informatiepaneel bij de ingang die laat zien hoeveel vrije beneden- en bovenrekken er zijn. Wanneer de stalling volloopt staat er welke alternatieven in de nabije omgeving zijn.
  • Pop Up Parkings en alle nieuwe openbare stallingen worden in het systeem opgenomen. Als eerste de twee stallingen van de Universiteisbibliotheek en de Pop Up Parking Neude. Eind 2016 volgt de stalling Laag Catharijne, in 2017 de fietsenstallingen bij de Knoopkazerne en op het Stationsplein die nu nog in aanbouw zijn.
  • De gemeente stimuleert met open data dat via de app’s ‘fietsen stallen’ (iOS en Android) steeds betere informatie voor gebruikers ter beschikking komt. De twee huidige app’s worden op korte termijn uitgebreid met de openingstijden en informatie over vrije boven- en benedenplekken.

Eind 2017 zijn alle maatregelen uitgevoerd. Er staan dan 26 digitale borden die verwijzen naar 11 stallingen en de Pop Up Parkings in de binnenstad (dit waren 21 borden die leidden naar 6 stallingen).

Overige berichten

12 mei 2017

Nieuwe winkel en ontwerpstudio in Utrecht

Het Jansveld te Utrecht is een winkel rijker. In een zijstraat van de Voorstraat is ‘The Domestic Botanist’ geopend, een combinatie van ontwerpstudio en winkel. Hier staat het verhaal achter ontwerpers en producten centraal.

17 maart 2017

Rietveldstoelen voor en door de stad

Op de Stadhuisbrug is al sinds eind februari de eerste, door CMU mogelijk gemaakte, Rietveldstoel XL te bewonderen.  Sinds donderdag 9 maart is ook op het Stadsplateau in Utrecht een exemplaar te bewonderen. Deze stoel is gemaakt door…

17 februari 2017

Dick Bruna overleden

Dick Bruna is gisteravond overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.

17 februari 2017

Maria in Museum Catharijneconvent

Op 10 februari gaat de tentoonstelling Maria van start in Museum Catharijneconvent. Deze nieuwe tentoonstelling gaat over het opmerkelijke levensverhaal van de Heilige Maria, van Joods meisje tot hemelse koningin. Je leert haar kennen en ontdekt…

25 november 2016

Het wordt weer Knüss deze winter

Het Knüss Winterfest omarmt ook dit jaar weer de winter! Na een succesvolle eerste editie vorig jaar transformeert de Utrechtse binnenstad op 9, 10 en 11 december weer in een winters paradijs waar je het vanzelf warm van krijgt. Kom ook en…

04 november 2016

Presentatie nieuwe winterverlichting tijdens Sint Maarten Parade Utrecht

Morgen, 5 november, is het eindelijk zover. Dan presenteert Centrummanagement Utrecht (CMU) de nieuwe winterverlichting. Tijdens de Sint Maarten Parade ontsteekt wethouder Kreijkamp op de Mariaplaats de sfeerverlichting die het centrum feestelijk…

02 november 2016

Sint Maartenfeest: een hele week delen

Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar en werd zo het symbool voor barmhartigheid en solidariteit. In 2016 is het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten werd geboren in Hongarije. Dit wordt gevierd in vele…

01 november 2016

MyMuesli opent eerste Nederlandse vestiging

De Duitse winkelketen MyMuesli opent binnenkort haar eerste fysieke winkel in Nederland. Deze eerste vestiging in komt aan de Lange Elisabethstraat 6 in Utrecht.

23 september 2016

Zusje H&M opent deuren in Utrecht

Modeketen & Other Stories heeft op 16 september zijn tweede winkel in Nederland geopend. Het filiaal is gelegen aan de Oudegracht in Utrecht, waar voorheen een winkel van Zara gevestigd was.